Юлія Пацкаль

Тернопільський художник проводить заняття з малювання для поранених бійців (фото)

Деякі захисники спершу не вірили, що зможуть власноруч написати картину. А коли все вдалося, треба було бачити їхні очі! Саме це надзвичайно мотивує проводити такі заняття, зазначає Рустам Давлетов 

Майстер-класи з написання картин для поранених бійців, які проходять лікування і реабілітацію у тернопільських медзакладах, проводить художник Рустам Давлетов. Більшість із захисників вперше після школи взяли до рук пензлик і вже малюють пейзажі. Такі заняття є своєрідною терапією для військових, переконаний митець. 

Рустам Давлетов провів вже більше п’яти майстер-класів для захисників і зупинятись на цьому не збирається. Адже охочих навчитися малювання стає дедалі більше.

Почалося все трохи більше місяця тому. До мене звернулася переселенка з Луганщини, волонтерка Олена Хмельницька, яка відвідує поранених військових у лікарні, допомагає їм, збирає кошти та необхідні речі. Їй розповів один військовослужбовець, що мріє навчитися малювати. Вона в цей же день зателефонувала мені і запитала, чи не міг би я допомогти здійснити таке бажання. Я одразу погодився, бо такі соціальні проєкти мені до душі і дуже цікаві, - каже Рустам Давлетов.

Військовий, який хотів навчитися малювання, отримав поранення у боях, через які він не міг вставати та був прикутим до ліжка. У палаті для чоловіка облаштували робоче місце та за перше заняття він вже написав картину-пейзаж. Згодом спробувати себе у такому творчому занятті захотіли й інші бійці.

Наразі майстер-класи відбуваються групами з 4-ох чоловік, хоча охочих є більше. Просто, щоб встигнути намалювати картину та вправно пояснити усе, невелика група - це найкраще і найкомфортніше. Кожного разу заняття відвідують нові учасники, але є й постійні відвідувачі, - зазначає художник.

Уроки тривають щочетверга орієнтовно одну годину. Як розповідає Рустам Давлетов, на початку заняття бійці не вірять у те, що зможуть власноруч написати картину. Проте після закінчення уроку споглядають на свою роботу з захопленням.

Я вірю у кожного. Бо якщо вмієте писати, то точно щось зможете намалювати. Хлопців треба було підтримувати, говорити, що у них все вийде. А в кінці я бачив їх захопливі погляди від роботи, і це мотивує мене, - каже митець. 

Усі матеріали, які потрібні для заняття, Рустам надає безкоштовно і припиняти майстер-класи для бійців не збирається.

Переважно малюємо пейзажі. Там ми можемо трохи відхилятися від якихось стандартів. Гора в когось може бути більша або менша, так само дерево чи водойма. Тобто це ті картини, де немає чітких правил чи ліній. Малювання - своєрідна терапія для бійців, яка їм зараз вкрай необхідна, - зауважив Рустам Давлетов.

Фото Рустама Давлетова

Вибір читачів за тиждень

Відео