Божена Волинець

Тернополяни розповіли про котів незвичайних порід (фото)

17 лютого відзначають День кота в Європі.

Вони можуть рознести всю хату, знищити штори та вазони, розбити улюблену вазу. А ще ніжно муркочуть, граються з дітьми, з ними можна навіть поговорити, якщо сумно. За що тернополяни люблять своїх чотирилапих друзів? Про це спілкуємося з господарями котів незвичайних порід.

Коти, які не люблять самотності

У Теодора Мармонтова двоє орієнтальних котів. Ця порода характеризується, тим що вони дуже компанійські, саме тому залишати їх наодинці небажано. 

– Якщо кіт один – він рознесе хату. Окрім цього, у нього можуть бути хвороби спровоковані стресом. Тому, рекомендується брати їх одразу парою, щоб могли гратися одне з одним. А ще вони люблять “поговорити”, адже спектр звуків в них дуже широкий і, в принципі, можна зрозуміти про що тобі розказують, - каже господар котів.

коти
Коти-орієнтали дуже активні і комунікабельні

Орієнтальні коти мають характер собак.

- Свого не будуть чіпати, а от чужий може і дістати. З собаками вони вживаються краще, ніж з іншими котами, - зазначає Теодор.

Походить ця порода із Таїланду, як і сіамська і, по суті, нею є, тільки іншого окрасу.  Інколи, від пари орієнталів може народитись сіам. Шерсть у них дуже коротка, тож вони не линяють, проте мерзнуть зимою.

- Це темпераментні і шустрі коти, тож одинокому пенсіонеру може бути з ними важко. Вони можуть кидати вазони, штори і все, що трапляється на їх шляху. Вони навіть кактуси викопують із горщика. Дуже нагадують поведінкою 3-річну дитину, - розповідає чоловік.

- Перш ніж купувати такого кота, варто добре подумати і почитати все, що пишуть про цю породу, - радить господар орієнталів.

Орієнтальні коти не люблять залишатися наодинці

Варто подивитись про них відео у ютубі. І добре подумати, чи вистачить сил і натхнення постійно носити їх на руках і терпіти їхню активність. До речі, сплять вони виключно зверху на господареві.

- Але тут є і плюси! Завжди є кому тебе вислухати і підтримати. Є з ким поговорити. Як і собаки, вони ніколи не зачеплять дитину, максимум сховаються, якщо стане нестерпно. Дуже люблять гратися іграшками, - додає Теодор.

Підходять для родин з дітьми

У тернополянки Надін Грибінчик – двоє сфінксів. Каже, що із цією породою її сім’я  познайомилися ще понад 7 років тому. Старший син дуже хотів сфінкса, проте коли побачив кошеня вдома, то побоявся до нього підійти. Така реакція буває у багатьох, коли бачать таку породу вперше.

- Але згодом ми всі закохалися в Еллі, - каже жінка.

Порода сфінксів виведена в 1966 році в Канаді від домашньої кішки. У сфінкса чудовий характер, більше схожий до собаки, ніж до кішки. Вони дуже розумні, легко піддаються дресурі й дуже довіряють господареві. Сфінкси легко вписуються в будь-яку родину, де малі дітки, інші кішки чи інші тварини. Абсолютно не агресивні.

сфінкс
Сфінкси дуже ніжні тварини і чудово підходять для родин з дітьми

Характер сфінкса більше схожий до собаки, ніж до кішки

- Через деякий час ми дозріли до ще одного сфінкса -  Адель. З нею  почали відвідувати виставки, здобувати нагороди. Якщо все робити правильно, то ці коти зовсім не вибагливі в догляді. Наші сфінкси їдять сухий корм та переморожене  куряче чи індиче  філе, - розповідає Надія Грибінчик.

Купають улюбленців не дуже часто. Для цього використовують дитячий шампунь.

- Нашій Адель скоро 5 років, але кошенят вона мала лише тричі. Вона народжує по 6-7 кошенят, тому ми стараємося її не виснажувати, - розповідає господиня сфінкса.

Сфінкси невибагливі в догляді

З багатьма власниками кошенят родина Грибінчиків підтримує  зв'язок і дотепер, хоч майже всі котики зараз живуть за кордоном.

 

Фото надані господарями котів.

Вибір читачів за тиждень

Відео