Ростислав Фук

«У старшій школі має бути щонайбільше шість предметів», - освітній омбудсмен

Омбудсмен каже, це може суттєво підвищити мотивацію учнів до навчання

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов уважає, що у старшій школі (10–12 класи) повинно бути щонайбільше шість предметів, і всі вони мають бути винесені на незалежне оцінювання. Про це пише Громадське.

Ми маємо дуже великі проблеми в освіті, і вони виникли не тільки через війну, яка загострила ці проблеми й породила нові. В освіті є й традиційні проблеми, наприклад зміст освіти. Навіщо нам 20 предметів в 11-му класі? — сказав Сергій Горбачов.

Він наголосив, що освітній омбудсмен не ухвалює рішення про кількість предметів. Його завдання – відстежувати ситуацію в освіті та пропонувати варіанти рішень.

Ще бувши директором школи, я не раз наполягав на тому, що нам потрібно різко зменшити кількість дроблення предметних галузей і запроваджувати більш інтегровані курси, які потребують, до речі, більшої кваліфікації учителів, — пояснив він.

Ідеться не про те, що можна буде економити на освіті, а про більш раціональне й ефективне витрачання грошей платників податків, щоб система освіти була ефективною.

Випускники 11-го класу, до речі, дуже позитивно сприйняли «ковідний» карантин, бо не треба було ходити щодня до школи. Вони могли займатися більш предметно підготовкою до ЗНО, а це тест високих ставок, від результатів якого дуже багато що залежить, — каже Горбачов.

Омбудсмен додав, що саме тому важливо, щоб у старшій школі було щонайбільше шість предметів: три обов’язкових і три за вибором, але кожен із них треба було б виносити на ЗНО. Це, мовляв, суттєво б підвищило мотивацію учнів до навчання.

Бо тепер вони просто перестають учитися за деякими предметами, бо воно їм не потрібно, і я їх чудово розумію, — резюмував він.

Читайте також: Які предмети варто скоротити в школі: думка тернополян

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео