Олена Чепіль

«Військові потребують нашої підтримки»: священник з Тернопільщини отримав звання капелана-офіцера 

За час перебування на передовій отець Євген Флиста вже встиг охрестити близько 20 захисників та цивільних. Проте найважче завдання — повідомляти рідним про загибель військового

Військове звання капелана-офіцера отримав отець Євген Флиста з села Великий Глибочок на Тернопільщині. Для цього священник пройшов шеститижневі курси підвищення кваліфікації з питань військового капеланства Збройних Сил України. Перший випуск військових капеланів відбувся 1 квітня в стінах Собору Святої Софії — Премудрості Божої.

За 8 років служіння Євген Флиста неодноразово їздив на передову. Перший раз — на початку 2015 року. Отець підтримує захисників не лише молитвою, але й гуманітарною допомогою. Про свій шлях капелана він розповів Терену.  

Я розумів, що Україна має потребу в священниках, які були б на передовій. Необхідно духовно опікуватися військовими та їхніми родинами. Я служив у багатьох бригадах: 26-тій, 14-тій, 128-мій. Зараз є капеланом та опікуюсь бійцями 105-ї бригади, - розповідає військовий священник.

Отець Євген Флиста (праворуч) зараз є капеланом 105-ї бригади 

Крім духовної опіки, у капелана є ряд інших завдань. До прикладу, він консультує командира з релігійних питань, займається соціально-доброчинною діяльністю, духовно супроводжує всіх військовослужбовців, навчає їх релігійних звичаїв. За час перебування на передовій, отець Євген Флиста вже встиг охрестити близько 20 захисників та цивільних. Проте найважче завдання — повідомляти рідним про загибель військовослужбовця. 

Капелан за потреби може замінити навіть командира, адже на курсах, які закінчив Євген Флиста, цьому також навчали. 

Ми практично цілодобово вчилися. Програма скорочена, адже військові терміново потребують нашої духовної підтримки. На курсах вивчали богослов'я,  зв’язок, геодезію, картографію, було багато психології. Тобто це ті напрямки, які вивчають і військовослужбовці. Така програма створена для того, аби в різних обставинах капелан розумів, що йому робити й міг замінити командира. Ми можемо брати на себе цю відповідальність, адже є офіцерами й входимо в штаб командування, - зазначає отець. 

Перший випуск військових капеланів відбувся 1 квітня в стінах Собору Святої Софії — Премудрості Божої

Майор капеланської служби Євген Флиста радий, що може духовно допомагати захисникам і людям, які постраждали від російської агресії. Священник вже готується до чергової поїздки на передову. 

Фото АрміяІнформ і з фейсбук-сторінки Євгена Флисти

Вибір читачів за тиждень

Відео