Ростислав Фук

«Влітку відключень світла не уникнути»: глава «Укренерго» – про ситуацію у енергосистемі України

Українська енергосистема після значного руйнування уже ввійшла в період ремонтної кампанії на електростанціях

«Укренерго» може застосовувати графіки обмеження промислових споживачів в умовах виникнення дефіциту в енергосистемі в період проведення ремонтної кампанії на електростанціях навесні й улітку цього року. Про це повідомив голова компанії Володимир Кудрицький, пише Інтерфакс-Україна.

Так, за вказівкою диспетчера «Укренерго» в Тернопільській області, 24 квітня, з 17:00 до 22:00 вводять в дію графіки обмеження споживання електричної потужності (ГОП) для підприємств. Будуть застосовані три черги ГОП для юридичних споживачів. Відключення електроенергії для побутових споживачів на разі не передбачається.

За словами Кудрицького, українська енергосистема після значного руйнування генерації внаслідок російських атак уже ввійшла в період ремонтної кампанії на електростанціях, зокрема атомних, і дедалі більшу кількість генерувальних потужностей необхідно буде виводити в ремонт упродовж весни та літа, тому час від часу в енергосистемі виникатиме дефіцит. Український системний оператор планує його покривати за рахунок імпорту електроенергії з Європи, а за умови його недостатності залучатиме аварійну допомогу із сусідніх країн або застосовуватиме певні графіки обмеження споживання для промисловості.

Іноді дефіцит може навіть перевищувати фізичну спроможність української енергосистеми імпортувати електрику з Європи. У такій ситуації, скільки б ми не попросили аварійної допомоги і скільки б не залучили імпорту, цього все одно може не вистачити. У цих ситуаціях можуть бути застосовані як додатковий засіб збалансування енергосистеми вже обмеження споживачів, - пояснив CEO.

Водночас він зазначив, що Україна наразі не планує застосовувати обмеження електропостачання населення.

Наразі ми не плануємо застосовувати графіки, які б призвели до відключення побутових споживачів. Це не стосується, на жаль Харкова, де є своя особлива ситуація з пошкодженням практичних усіх енергооб'єктів міста, однак у всіх інших регіонах ми не плануємо залучати побутових споживачів до обмежень, - сказав Кудрицький.

Вранці та вдень диспетчерський центр «Укренерго» залучає аварійну допомогу з енергосистем європейських країн.

Як заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, український енергетичний сектор унаслідок цілеспрямованих російських ракетних обстрілів останніх місяців зазнав великих втрат - понад 8 ГВт, водночас залишається ризик подальших значних втрат.

За останні місяці енергетичний сектор зазнав величезних втрат. Ми втратили понад шість гігават потужності нашої енергосистеми, і є ризик ще більших втрат: минулого тижня ми втратили плюс ще два гігавати, - сказав він.

Читайте також: В енергосистемі – дефіцит: «Укренерго» готує обмеження для промисловості

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео