Як правильно розділити пігулку?

Новини компаній

Часто стається, що ви придбали пігулки з більшим дозуванням, ніж потрібно. Оскільки потрібна менша доза, постає питання про розділення пігулки на декілька частин. Чи можна взагалі це робити? На яку кількість можна розділити таблетку? Як рівно розрізати таблетку та з допомогою чого? Відповіді, а також поради, щодо цього ми представимо нижче.

1. Передусім про те, чи можна розділяти таблетку приміром на ¼ частин, можна запитати в аптеці. Якщо ж покупка відбувається онлайн, то інтернет-аптека зазвичай має консультантів-фармацевтів, які здатні надати всю потрібну інформацію. Крім того, не завадить і консультація з лікарем, який підкаже, чи можна розділяти пігулку на 2/3/5/10/20 частин, а також найбільш дієвий спосіб це зробити.,


650abd65568bd.webp

2. Зазвичай пігулки, які можна розділяти, мають відповідну смужку-насічку. Також в інструкції до них традиційно вказують, можна їх розділяти чи ні. Адже деякі таблетки при розділенні можуть втратити частину ефективності або взагалі всі корисні властивості. До того ж такі таблетки кришаться або ламаються при спробі їх розділити. Препаратів, які можна розділити на більше 3 частин, не так вже й багато.

3. Дідівський метод розділення таблеток заснований на використання ножа або ножиць. Натомість найдієвіший пристрій, щоб ділити таблетки — спеціальний різак або розділювач (дільник). Зазвичай, він має вигляд пластикового футляра, всередині якого є відсік з гострим лезом, яким і виконують розділення пігулок. Додаткова зручність — можливість використання його в якості таблетниці-контейнера.

4. Якщо потрібно розділити таблетки на 10 чи 20 частин, слід відміряти на листі 10-20 см і рівномірно розподілити вміст по кожній з “клітинок”. Після вживання необхідно ставити відповідну поділку.

5. Заборонено розділяти наступні категорії пігулок:

  • в яких немає лінії розділення,
  • ті, які кришаться при натисканні,
  • ті, які мають захисну плівку або подвійний шар,
  • хіміотерапевтичні,
  • протизаплідні, 
  • з судинозвужувальною дією,
  • ті, які мають гіркий присмак,
  • капсули з порошком,
  • комбіновані (ті, які мають більше 1-ї діючої речовини).

Словом, всі таблетки, чия ефективність після розділення знижується або втрачається.

6. Пігулки необхідно зберігати, відповідно до вказівок в інструкції. Для цього зазвичай використовуються спеціальні контейнери, які захищають таблетки від стороннього впливу.

7. Якщо у вас виникають труднощі, краще звернутись до фармацевта або лікаря. В аптеках та онлайн-аптеках достатньо препаратів зі зручною формою, котрі не доведеться розділяти. Фахівець допоможе знайти найбільш дієвий альтернативний засіб.

Розділення пігулок може бути необхідним для того, щоб забезпечити правильне дозування. Насамперед це стосується тих лікарських засобів, які доступні винятково у значних дозах. Однак розділення завжди має відбуватись з дотриманням інструкцій, виконанням рекомендацій фахівців та урахуванням особливостей того чи іншого препарату.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео