Тамара Коблик

Як змінилися ціни на їжу за рік: 5 продуктів, які здорожчали найбільше

Деякі продукти здорожчали дуже значно – більш ніж на 50%

За рік – з липня 2022 року до липня-2023 – їжа в Україні здорожчала на 12,8%. Що ненабагато, але перевищує загальний рівень інфляції в 11,3%. При цьому деякі продукти здорожчали дуже значно – більш ніж на 50%, а деякі взагалі здешевшали – що свідчить про неоднорідну ситуацію у різних сегментах ринку. Такі дані оприлюднив Держстат.

За його інформацією, до п'ятірки продуктів, які здорожчали найбільше, увійшли:

  • Яйця.

Ціна на них зросла на 56,4%. Станом же на 10 серпня вони коштують у середньому 46-51 грн за десяток.

  • Фрукти.

Вони здорожчали на 25,1%. Зараз, наприклад, яблука коштують у середньому 37 грн/кг, апельсини – 80-89 грн/кг, банани – 43 грн/кг.

  • М'ясо та м'ясопродукти.

На цю групу товарів ціни зросли на 22,3%. 10 серпня, зокрема, свиняча грудинка коштує в середньому 180 грн/кг, куряче філе – 146 грн/кг, варена ковбаса – близько 300 грн/кг.

  • Риба та продукти з риби.

Зростання цін склало 17,9%. Нині ж, наприклад, живий короп коштує в середньому близько 160 грн/кг, слабосолоний оселедець – 150 грн/кг, свіжоморожена скумбрія – близько 130 грн/кг.

  • Сир та творог.

Ця група продуктів здорожчала на 13%. Наразі, зокрема, сир твердий 45% коштує в середньому близько 350 грн/кг.

Як подорожчали інші продукти

  • Масло – 12,7%.
  • Молоко – 10,6%.
  • Цукор – 10,1%.
  • Хліб – 9,7%.
  • Макаронні вироби – 4,5%.
  • Овочі – 2,6%.
  • Хлібопродукти – 0,9%.

Що подешевшало

Втім, дещо й здешевшало. Мова про соняшникову олію, яка скинула в ціні 6,3%.

Як змінилися ціни на їжу в Україні
Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео