З чого і як роблять улюблене Просекко

На правах реклами

Італійська альтернатива французькій класиці, незамінний інгредієнт коктейлю Белліні і просто дуже популярне ігристе – Prosecco. Його популярність феноменальна, воно викликає особливе захоплення і збирає шанувальників по всьому світу. У чому секрет загального визнання і любові?

Перший ключовий момент – добірні виноматеріали

Відлік історії свого шедевра італійці ведуть, починаючи з римських часів. Але достеменно відомо про виготовлення в VI столітті, а письмові згадки відносяться до 1754 року. Сьогодні виноробні підприємства працюють в 9 провінціях (від Венето до П'ємонту), також можна купити Просекко українського, іспанського або, наприклад, австралійського виробництва. Численними брендами використовуються різні сорти винограду, в першу чергу:

  • Глера. Вирощується вже сотні років, базовий і найвідоміший. З помірно високою кислотністю, унікальним поєднанням свіжості і солодкості.
  • Піно Нуар. Досить примхливий в плані вирощування. Проте дозволяє експериментувати з ароматними зразками найвищої якості – від простих кисло-солодких до оригінальних зі складними букетами.
  • Купаж. Згідно з вимогами, в складі має бути не менше 85% Glera. Інші 15% припадають на частку Вердізо, Бьянкетти або, наприклад, Перери, Шардоне, Мускатів, Ламбруско або Вердіккіо.

Незалежно від сировини, автентичний продукт асоціюється з прекрасною сонячною Італією. Він свіжий, з грайливим характером, в міру солодкий, з квітково-фруктовим ароматом і тонкою кислинкою. Особливий шарм – в освіжаючій простоті, яка робить його універсальним супутником будь-яких вечірок, свят і посиденьок.

Друга важлива сторона: тонкощі виробництва

Сучасний асортимент досить різноманітний. Моносортне та змішане, біле та рожеве, від сухого до екстра-брюта, вінтажне, веганське та навіть кошерне – у Маудау є безліч варіантів на будь-який смак. Всі вони створюються за певною, вивіреною технологією, яка ретельно продумана до дрібниць. У більшості практикується спрощений резервуарний метод. Він передбачає повторне бродіння не в пляшках, як шампанське, а у великому герметичному резервуарі, після чого готове спиртне фільтрують і розливають. Такий спосіб дозволяє прискорити процес, який може займати всього місяць, та істотно знизити собівартість. Деякі виробники вважають за краще робити напій більш складним і комплексним, тому до 9 місяців залишають контактувати з дріжджовим осадом. Одиниці користуються традиційною, шампанською методикою. Вона дуже трудомістка, але дозволяє досягти виняткового смакового профілю та розкішної ігристості.

Залежно від виробничих нюансів, Prosecco може бути як видатним, так і середнього сегменту. Однак правила споживання залишаються незмінними. Напій рекомендується охолодженим до 6-8, чудово поєднується з будь-якими закусками, другими стравами, десертами. Його подають і до, і після їжі, в келихах, які наповнені приблизно на дві третини. Важливо робити маленькі ковтки, щоб насолодитися кожною нотою, грою бульбашок і неповторним післясмаком.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео