Ростислав Фук

За першу добу – понад 30 мільйонів користувачів: що відомо про нову соцмережу

Нова соцмережа доступна у понад 100 країнах, зокрема і в Україні. Користувачі можуть завантажити програму з Apple App Store або Google Play Store

Менш ніж за добу з моменту запуску Threads на платформі зареєструвалися понад 30 млн користувачів. Такий стрімкий старт робить Threads головним конкурентом Twitter, пише Економічна правда.

У Meta не приховують, що націлені переманити до себе користувачів твітера і ставлять собі за мету досягти показника 1 млрд користувачів. Сам Ілон Маск, який у 2022 році купив твітер, ще з моменту перших розмов про нову соцмережу намагався жартома реагувати на такі новини, викликаючи Марка Цукерберга на поєдинок.

Проте поява Threads змусила власника Twitter більш серйозно поставитися до конкурента. Через кілька годин після старту Threads стало відомо, що Twitter погрожує судом Meta за крадіжки комерційних таємниць.

У Threads, окрім звинувачень Маска, є й свої підводні камені, які можуть завадити платформі втримати користувачів. Хай там як, а у Twitter зʼявився реальний конкурент, який може позбавити його лідерства на ринку.

Що таке Threads і для чого він Meta

Як зазначають творці Threads, платформа призначена для обміну текстовими повідомленнями за аналогією з Twitter, де можна лайкати, коментувати чи репостити публікації інших користувачів.

У Threads користувачі бачитимуть загальну стрічку, де зʼявлятимуться публікації людей, за якими вони стежать, та рекомендований вміст від нових авторів. Дописи можуть мати до 500 символів і містити посилання, фотографії та відео тривалістю до 5 хв.

Крім того, публікацією Threads можна легко поділитися у своїй історії в інстаграмі або на будь-якій іншій платформі.

У компанії Meta визнають, що їхнім основним конкурентом є твітер. Ще до запуску нової платформи Цукерберг казав, що це повинен бути додаток для публічних обговорень з понад 1 млрд користувачів, чого не зміг досягти Twitter.

До того ж, після придбання твітера Маском справи в соцмережі йдуть не найкращим чином. Про це говорить керівник Instagram Адам Моссері. За його словами, непередбачувані управлінські рішення Маска створили сприятливі умови для конкуренції.

Очевидно, що Twitter був першопрохідцем у цій сфері. Є багато схожих хороших платформ. Однак з огляду на все, що відбувалося, ми подумали, що є можливість створити щось відкрите і корисне для спільноти, яка використовує Instagram, – розповідав Моссері ще до старту Threads.

30 мільйонів користувачів за добу

Ого, 30 мільйонів реєстрацій до ранку. Здається, це початок чогось особливого, але попереду ще багато роботи, щоб створити додаток", – написав у день запуску Цукерберг на своїй сторінці у Threads, де має понад 2 млн підписників.

Бум довкола Threads не обмежився реєстраціями. За перший день роботи платформи користувачі зробили понад 95 млн публікацій і поставили близько 190 млн лайків.

Це притому, що Meta не запустила Threads у 27 країнах ЄС через нормативну невизначеність стосовно використання персональних даних. Наразі Meta чекає додаткових роз’яснень від Єврокомісії щодо імплементації законодавства.

Threads доступний у понад 100 країнах, зокрема і в Україні. Користувачі можуть завантажити програму з Apple App Store або Google Play Store.

Успіх нової соцмережі обумовлений двомільярдною базою користувачів інших продуктів Meta – фейсбук та інстаграм. Threads є частиною Instagram, тому для реєстрації користувачі найчастіше використовували свої акаунти в цій мережі.

Однак зʼясувалося, що акаунт у Threads можна видалити тільки разом з профілем в Instagram.

Ви можете деактивувати свій профіль Threads у будь-який час, але видалити профіль Threads можна лише разом з видаленням свого облікового запису в Instagram, – ідеться в політиці конфіденційності Threads.

Нова платформа – старі правила

З початку великої війни українці не раз ставали свідками того, як їхні публікації про звірства росіян видаляють з інстаграму чи фейсбуку. Мова ворожнечі – один з поширених аргументів на користь того, чому публікації або сторінки українців можуть видаляти.

За день користування Threads українська спільнота вирішила перевірити, чи поширюються правила модерації контенту в Meta на нову платформу. Оскільки Threads та Instagram повʼязані між собою,  прийнятний контент для нової спільноти визначається за правилами Instagram Help Center.

Тобто все те, що Meta вважає неприйнятним контентом, буде видалятися в Threads, що не додає їй плюсів в утриманні нової аудиторії.

Один з перших ставлення Threads до українців перевірив співзасновник Monobank Олег Гороховський. Протестував толерантність Threads активіст і блогер Сергій Стерненко. В обох випадках платформа швидко видалила їх публікації.

Тож українцям, які хочуть у Threads висвітлювати злочини держави-терориста чи займатися волонтерською діяльністю, доведеться висловлюватися так само обережно, як в Instagram та Facebook.

Фото: Getty Images

Вибір читачів за тиждень

Відео