Тамара Коблик

Жителька Тернопільщини розводить «шовкових» курей

У догляді пухові кури невибагливі, а в кормах – неперебірливі – їдять зерно, кукурудзу і тертий буряк

«Якщо кури, то лише екзотичні, адже їхнє незвичне оперення стане справжньою окрасою домашнього подвір’я», – каже Людмила Назарак із Хоросткова, що на Гусятинщині. Однак, маючи у своїй господарці кілька декоративних видів пернатих, жінка все ж таки надає перевагу китайським шовковим курям.

Про це пише «Сільський господар плюс».

Це мої домашні улюбленці, – говорить Людмила. – Їх ніколи не сплутаєш з іншою породою. Але й одразу не скажеш, що це кури. Вони схожі на маленькі пухнасті клубочки, адже в них замість пір’я – пух, зазвичай білого, чорного, жовтого і червоного забарвлення. Найчастіше шовкові кури. У цю дивовижну породу я закохалася з першого погляду. Тоді ж одразу вирішила, що вони неодмінно мають бути у моєму господарстві. Ці кури охоче йдуть до рук і дуже спокійні, півні бійки між собою не затівають. Їх часто можна зустріти у контактних зоопарках, а в малій батьківщині – Південному Китаї – їх взагалі утримують як домашніх вихованців. Цей вид птахів згадував у своїх працях ще Аристотель, називаючи їх «курми з котячою шерстю».

Шовкові кури й справді мають незвичайне оперення, яке дуже нагадує шерсть ссавців. Крім того, у них є ще кілька відмінних рис. Гребінь має синюватий відтінок, а кістки та шкіра – чорного забарвлення. Пальців на їхніх лапах не чотири, як у більшості птахів, а п’ять. Важать також вони зовсім мало: курка до одного кілограма, півень – максимум півтора. До речі, їхнє м’ясо дивує не лише кольором, а й смаком: воно дієтичне та дуже корисне, адже містить велику кількість вітамінів та амінокислот. Щоправда, шовкових курей зазвичай вирощують не як продуктивну птицю, а заради окраси подвір’я.

Курочки цієї породи дуже хороші квочки і турботливі мами, – розповідає Людмила Назарак. – Для отримання потомства шовкових курей рекомендують класти під квочку стільки яєць, скільки вона може повністю накрити своїм тілом – в середньому 12–14 штук.

У догляді пухові кури невибагливі, а в кормах – неперебірливі – їдять зерно, кукурудзу і тертий буряк. Втім, на відміну від звичайних курей, пернаті люблять ласувати зеленою травичкою. Тож тільки-но потепліє, господиня випускає їх на вільний вигул.

Пухові кури дуже вимогливі до чистоти у курнику, тому важливо  правильно і вчасно проводити прибирання, – зауважує Людмила Назарак. – Щоб отримати чистокровний молодняк, цих птахів необхідно ізолювати від інших видів. Варто подбати і про профілактику від хвороб – у перші місяці життя провести необхідну вакцинацію та вітамінізацію.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Вибір читачів за тиждень

Відео