Андрій Новак розповів, чому тернополяни такі бідні

Відомий вітчизняний економіст, політолог, президент фонду «Альтернатива» приїхав до Тернополя з рекомендаціями, «Як підняти українську економіку».
Власне, таку назву має книга Андрія Новака, яку він презентував тернополянам. Автор переконує: жити краще можна навіть в умовах війни.
В Україні є все, щоб вона була успішною: надра, знамениті чорноземи, людські і виробничі ресурси, і підняти економіку можна дуже просто – необхідно лише знайти потрібну модель. Новак її пропонує.
«Проблема української економіки – це проблема управління, адже від управління економічним процесом залежить успіх країни. В Україні з її гіперцентралізованою системою сподіватися на успішність не доводиться. Очікуваної суспільством децентралізації і дерегуляції немає – навпаки, створені ще 11 нових державних органів. А кожний державний орган – це право чиновника на підпис, який щось дозволить чи не дозволить. 82% доходної частини бюджету йде в центральний бюджет, а решта розподіляється по місцевих бюджетах – починаючи від обласних і закінчуючи селищними.
Тож, щоб в Україні сталось економічне диво, треба змінити систему управління економікою», - розповідає економіст.
Пропонована Новаком альтернативна модель розвитку проста. Вона складається з трьох функцій: виробництво, продаж і розподіл. Здавалося б, нічого складного, але з них не виконується.
«Ми все більше імпортуємо і все менше експортуємо. Виробництво на низькому рівні, і це причина нинішньої кризи. У магазині, на ринку можна придбати будь-який товар, тільки не вітчизняний. Працює лише харчова промисловість, але там багато питань із якістю продукції.
Розподіл прибутку через держбюджет – таємниця за сімома печатками. Доходи у більшості людей падають, соціальні допомоги урізаються, але на офшорних рахунках корупційних чиновників продовжують осідати гроші з держскарбниці.
До того ж нинішня влада продовжує діяти старими методами. Дуже модно говорити про децентралізацію влади, але насправді на місцях залишається ще менше грошей, ніж навіть при уряді Азарова. Раніше бюджетні доходи розподілялися в процентному співвідношенні 80:20. Лише 20% сукупного доходу держави залишалися в регіонах. Діючі можновладці «переплюнули» уряд Азарова. Згідно з бюджетом на 2015 рік, місцевим органам влади залишається лише 18 відсотків національного «пирога».
Андрій Новак вважає, що на місцях має залишатися 50% доходів.
Не згоден економіст і з так званою політикою затягування соціальних пасків, яку запровадив уряд. Податок на нерухомість, на війну, з працюючих пенсіонерів, на пенсії, більші за 3600 гривень. Хоча спочатку пропонувалося ввести податок на пенсії від 10 000 гривень, які отримують чиновники, що забезпечили собі такий високий рівень утримання через низку законів. Пенсії розміром 3600 отримують люди, що працюють у важких екологічних умовах, а також військові.
«Треба не урізати соціальні допомоги, а навпаки, – застосувати практику 2000 року, коли ВВП стало різко зростати після багатьох років падіння. Саме тоді було прийнято рішення про контрольовану емісію гривні: людям дали високу зарплату, пенсію, вони змогли більше витрачати, що розвинуло внутрішній ринок. Економіка запрацювала. Зараз же уряд і НБУ виділяють кошти тільки на рефінансування банків, які, отримавши гроші, пускають їх не на виплати депозитів, а на спекуляції на валютному ринку. В результаті фінустанова банкрутує, люди залишаються без грошей і без сподівань колись отримати свої виплати».
Андрій Новак каже, що на цю «політичну касту» вже не варто розраховувати. Він втомився писати і надсилати в різні урядові структури свої пропозиції та аналітичні записки, до яких ніхто не дослухається. Жодна влада не хоче змін і продовжує грабувати та нищити Україну.
Однак підняти економіку можна – за умови, що буде політична воля. 

Наталія ЛУКІВ. 
Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео