Чортківський журналіст першим опублікував інтерв'ю з Назарієм Яремчуком

У четвер, 14 травня, о 13 годині в Музеї історії міста Коломиї (вул. Шухевича, 80) відбудеться презентація фотовиставки Романа Островського «Червона рута», приурочена 45-річчю написання пісні Володимиром Івасюком та 50-річчю виготовлення автором першої фотографії.
Журналіст з Чорткова Роман Островський багато років фотографував Назарія Яремчука. У нього є понад 200 рідкісних знімків. Він опублікував перше фото співака і перше інтерв’ю з ним у газеті Чернівецького державного університету "Радянський студент", чиїм позаштатним кореспондентом під час навчання. За стипендію Роман придбав фотоапарат, і відтоді фотосправа є одним із улюблених його занять.
– Вперше зустрівся з Назарієм 1971 року на зйомках фільму "Червона рута", – пригадав пан Роман. – Потрапив туди випадково. Журналіст Жан Макаренко, з яким ми дружили, сказав мені, що в Яремчі знімають музичний фільм за участю наших співаків. Звичайно, мені було цікаво. Я тоді наробив багато фотографій, які згодом стали моїми "візитівками". Згодом їх друкували у багатьох газетах і книгах навіть без мого підпису. Вони стали "народними". Перше своє фото співочого тріо – Софії Ротару, Назарія Яремчука і Василя Зінкевича – я опублікував 10 вересня 1971 року в газеті "Радянський студент". До того часу їхні знімки ще ніде не з’являлися. Ця історична газета 44-літньої давнини зберігається у мене досі. А 1972 року в "Радянському студенті" помістили мій фоторепортаж з телепередачі "Алло, ми шукаємо таланти", яку знімали у Мармуровій залі. На цих знімках був і Назарій. Передачу транслювали 26 лютого 1972 року по всьому Союзу, вона набула великого розголосу. Я єдиний як фотокореспондент отримав із Москви ексклюзивний дозвіл фотографувати цю передачу. Я тоді зняв аж 12 плівок. Якщо зараз бачу опублікований десь знімок із тієї пам’ятної передачі, то знаю, що це лише мій. Бо більше ніхто, крім мене, не мав права фотографувати її. 

Роман Островський також взяв перше інтерв’ю в молодого Назарія Яремчука, про якого тоді ще не знали.
"На той час редактором газети був Василь Філіпчук, – розповідає журналіст. – Він сказав: "Назарія Яремчука дуже люблять дівчата. Давай зробимо з ним інтерв’ю до 8 Березня. Тоді нашу газету читатимуть всі студентки".

Я зустрівся з Назарієм. Він відповів на мої запитання, написав святкове вітання для читачок. Після інтерв’ю ми з ним сфотографувалися. Я тоді пожартував: "Колись ти, Назарію, станеш відомим співаком або навіть народним артистом, а я буду хвалитися, що був знайомий із тобою". Жарт виявився вдалим! Загалом я передбачив долю багатьох відомих людей. Багато тих, кого я фотографував десятки років тому, пізніше стали відомими людьми. Можу назвати до 30 прізвищ. Наприклад, Софія Ротару, Володимир Івасюк, Василь Зінкевич, Павло Дворський, Лілія Сандулеса, Іво Бобул…
– З Назарієм доля зводила мене дуже часто, – запевнив Роман Островський. – І я завжди його фотографував. Деякі знімки ексклюзивні, їх ще ніколи не публікували. Скажімо, коли Яремчуку вручали республіканську премію Ленінського комсомолу 1982 року. Цей знімок є лише в мене. Коли Назарій співав в ансамблі "Черемош", я був заступником голови профкому університету. Ми тоді часто зустрічалися. Пізніше Яремчук неодноразово виступав у моєму містечку Копичинці на Тернопільщині. Перед концертом ми випивали по 50 грамів. А потім він переглядав газети, бо казав, що хоче знати всі новини. У мене є багато фотографій з його тодішніх концертів.


 

Вибір читачів за тиждень

Відео