У Тернопільському краєзнавчому музеї – оригінальний вівсик і багато іншої екзотики

До Міжнародного дня музеїв в обласному сховищі відкрилася етнографічна виставка.  

Керамічні багатофігурні сюжетні композиції, які відображають сценки з сільського побуту, наскрізь пройняті гумором. Усі вони – частина етнографічної виставки виробів народних майстрів Тернопільщини “Дивовижна гармонія талантів”. У ній зібрали речі кінця 19 – початку 20 століття і продовження традицій народних ремесел в сучасних виробах.

Крім кераміки, є тут автентична вишивка, розписаний квітковим орнаментом коферок, в таких колись зберігали цінні делікатні речі, і безліч різноманітних виробів з лози, рогози та соломи: побутові речі, взуття, декоративні композиції, килимки-рогізки, плетені кошики, футляри для пляшок, народні іграшки з рогози, солом’яні капелюхи і брилі. Є речі, які нині можна знайти хіба у колекційних виставках, інформує tv4.te.ua.

– Раритетним екземпляром на виставці є капелюх чоловічий, виконаний невідомим майстром початку ХХ ст, привезений з Копичинців. Цей капелюх розшитий декоративною стрічкою, бісером. Дуже давній, має форму продовгуватого вівса, в народі його називають вівсиком, – розповідає старший науковий працівник відділу фондів краєзнавчого музею Галина Гнатишин.

Поряд з етнографічною виставкою діє ще одна – “Перлина у вінку духовності”. Тут унікальні матеріали із нових надходжень, друковані видання, матеріали науково-практичних конференцій, виставок, що проходили у музеї, а також археологічні знахідки, скам’янілі рештки органічного світу, зібрані на території нашого краю.

– В нас є унікальна знахідка скам’янілого дерева, неогенового періоду, яке було поширене 25 мільйонів років тому. Знайдено в селі Івашківці Збаразького району. Також унікальними знахідками з органічного світу є морський їжак. Це крейдовий період, – каже науковий працівник Тернопільського обласного краєзнавчого музею Оксана Гулик.

Обидві виставки експонують з нагоди Міжнародного дня музеїв, який святкують 18 травня. На календарі свято з’явилось у 1977-му році і відтоді його щорічно відзначають у понад 150 країнах світу. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно. Радо запрошує в гості і Тернопільський обласний краєзнавчий музей, який щороку відвідує близько 100 тисяч людей. Безкоштовним вхід є у кожну першу суботу місяця, а також з нагоди професійного свята.

Вибір читачів за тиждень

Відео