Підприємці проти держреєстраторів: хто кого?

Ажіотаж довкола подання реєстраційної картки 4-ї форми розгорнувся у Тернополі. Щоб подати цей документ, тернополяни займають черги з 5 год. ранку. Адже останній термін – 25 травня. Люди нарікають, що раніше не були проінформовані про це нововведення, відтак просто не знали, що треба здавати такі звіти. Почули про це практично у останній момент від знайомих, коли власне, почався ажіотаж.

 

Так, в редакцію 20minut.ua про таку проблему повідомили читачі.

- В листопаді прийняли закон, згідно з яким, юридичні особи мають подати до держреєстратора форму №4, – каже тернополянка Наталія Денис. – Цю форму треба подати до 25 травня цього року. Інакше штраф від 5 тис грн до 8 тис грн.
Але ніхто про це не знав. Тепер всі почали здавати ці звіти. Наша бухгалтер займала чергу з 5.30 і звіту не здала.

Жінка каже, що звіти люди могли б здати швидше, якби знали про це нововведення. А інформації, за її словами, не було.

- Нам могли б повідомити про ці звіти поштою, щоб ми знали, – каже вона…
Також тернополянка цікавиться, чому не можна подати карту 4-ї форми через електронну адресу. Це на її думку, значно спростило би роботу. Адже лишилося лише 5 днів, а більша половина юридичних осіб ще не здала цього звіту.

На ту ж проблему в редакцію поскаржився і бухгалтер Володимир (прізвище просив не називати – прим. ред).

Він каже, що постійно відстежує всі новини у цій сфері в інтернеті, читає професійні сайти. Проте про картку 4-ї форми не знав. Дізнався про все випадково.

- Якби мені знайомий юрист не передзвонив і не сказав, я би й не знав, що треба здавати таку форму, – каже чоловік. – Виявилося, що початковий термін був ще 25 листопада…

В найближчі дні будуть величезні черги до держреєстраторів, додає чоловік. Адже людей не меншає, а навпаки все більше і більше.

- Мені казали, чому я не здав швидше. А я ж просто не знав, – каже співрозмовник. – Люди, які стояли зі мною у черзі також розповідали, що дізналися про все випадково.

Черги займають з ночі

Зараз в управлінні юстиції робота більш менш налагодилася, але держреєстратори просто фізично не можуть справитися з таким об’ємом роботи, додає чоловік.

- Люди займають чергу з 5-ї ранку, а в останні дні кажуть, що й з 2.00 займатимуть , – каже пан Володимир. – Я вже чув що деякі фірми, готові здати цей звіт за грошову винагороду.

У коридорі до держреєстратора в міському управлінні юстиції на вул. Київській, 3а, журналіст 20minut.ua 20 травня близько 11.00 побачила чергу з кількадесят людей. Вони всі в один голос скаржилися, що раніше не чули про те, що потрібно здавати такі звіти. А також зауважили, що ця черга – це ще квіточки в порівнянні з тим, що тут було о 8.00.

- Тут зранку таке робилося. Я займала чергу з 3.00 , – розповідає тернополянка, яка представилась Марією Романівною. – До 8.00 тут був дурдом, в коридорі – людей, як шпротів в банці. Спершу треба було записатися в список. Зранку талони видавали тільки людям зі вчорашньої черги, а потім вже черга дійшла до нас.

“Де ж ви були раніше?”

Прокоментувати ситуацію ми звернулися до начальника тернопільського міського управління юстиції Василя Марцинкевича. Він каже, що така проблема виникла не лише в Тернополі, а й по всій Україні. Але водночас наголошує, що інформаційну роботу з цього приводу управління проводило. Тож чому люди прийшли в останній момент, зрозуміти не може.

- Якщо ми звернемося до чинного законодавства, то воно діє не сьогодні і не вчора. Воно діє вже півроку, – каже пан Марцинкевич. – Тобто форма №4 діє вже півроку і люди мали можливість здати її без черг. Наше управління провело ряд заходів щодо роз’яснення інформації – виступи на радіо, на телебаченні. Також Головне територіальне управління юстиції розмістило довідкову інформацію про те, що йдуть зміни і великі штрафні санкції в обласному управлінні державної фіскальної служби. Я як керівник міського управління юстиції вважаю, що на сьогодні інформаційно-довідково-роз’яснювальна робота була проведена повною мірою.

Зараз консультації із приводу цих змін надають троє працівників Головного територіального управління юстиції, додає пан Марцинкевич.

- В нас сьогодні працюють чотири державних реєстратори плюс начальник відділу, – каже він. – Скільки можемо, стільки залучаємо людей. Вчора наші дівчата зробили 360 дій. Прийом триває до 18.00. Але цю інформацію треба обробити, тому вони залишаються на роботі ще й після 18.00. Так, нам відомо, що люди займають черги. Але я б хотів звернутися до громадян, а де ж ви були раніше? Спілкуючись з людьми, я їм пояснюю і прошу, щоб вони зрозуміли ситуацію. Наші працівники вже не витримують, адже це – великий об’єм робіт.

В середньому за день державні реєстратори приймають 60 чоловік. На кожну картку потрібно більше 20 хвилин. Але приміром, за день було здійснено 360 дій. Чому? Адже один юрист чи бухгалтер може взяли один талончик, але у нього 5 підприємств, тому дій набагато більше, пояснює Василь Марцинкевич.

- Був проведений моніторинг і на сайті міськради вже є законопроект про те, щоб продовжити термін здачі форми № 4 як мінімум на 4 місяці, – каже він. – Це було б дуже добре. Тому що навіть мої товариші, які телефонують до мене кажуть, що на сьогодні з більш ніж мільйона юридичних осіб по Україні внесено лише 80 тисяч. Це не є проблема лише Тернополя, а всієї України. Щоб обробити форму треба до 20 хвилин – перевірити, відсканувати, подати в базу. Кількість людей збільшується. Я боюся прогнозувати, чим це все закінчиться.

Про ситуацію володіє міністерство юстиції, додає співрозмовник. Він також пояснює, чому запровадили форму №4.

- Держава хоче прослідкувати кінцевих вигодоодержувачів (бенефіціарів) тобто фізичну особу, яка отримує девіденти, надприбутки, – каже він. – Бо є скриті надприбутки, є тіньовий ринок, куди втікає дохід. І держава в особі фіскальної служби не може цього відслідкувати. Тому це все впорядковується. Хочу наголосити, що ми є свого роду статисти, які обробляють інформацію. Все решту відслідковують фінансові органи, правоохоронні органи та СБУ.

Нам закидають, чому в нас звіти не подаються через електронну пошту, як в фіскальній службі. Але вони йшли до цього не один рік , я сподіваюся що в перспективі таке буде і в нас.

До слова, в Тернополі 8 тисяч юридичних осіб, на сьогодні, за даними Василя Марцинкевича, здали форму №4 до 1500 осіб.

Вибір читачів за тиждень

Відео