Цінова лихоманка: повертаємось у лихі дев’яності?

Зростання курсу долара, девальвація гривні, російська агресія призвели до підвищення цін в Україні. Подорожчання продуктів, тарифів на комунальні послуги та пального вже істотно відчули на собі українці. Для гаманців та кишень жителів країни настали не найкращі часи. Проте разом з цим розмір заробітної плати залишається на рівні минулого року. Ви запитаєте: «Куди вже далі?» Але нічого втішного експерти не кажуть, лише: «все ще попереду».

 

Інфляція в Україні в лютому 2015 року становила майже 28%. Останній раз такий рівень інфляції спостерігали у 2000 році. Тоді український уряд, на чолі з Віктором Ющенком, проводив боротьбу з бартерними операціями, насамперед у паливно-енергетичному комплексі. Монетизація розрахунків призвела до підвищення споживчих цін на 25,8%. Зараз причини інфляції зовсім інші. У першу чергу вони пов’язані з переглядом тарифів на житлово-комунальні послуги, а також із подорожчанням імпорту вслід за курсовими ривками долара.

 

Згідно з даними Державної служби статистики, протягом лютого 2015 року українські промисловці підвищили ціни на власні товари на 4,8% у порівнянні з минулим місяцем, таким чином загальний рівень подорожчання за останні 12 місяців склав 41%.

 

Так, ріст цін у добувній промисловості тільки за останні місяць склав 7,3%. До прикладу, добування залізної руди подорожчало на 18%. У хімічній промисловості ціни в порівнянні із січнем цього року зросли аж на 21,9%, виробництві електрообладнання – на 8,7%, пластмасової та іншої неметалічної продукції – на 8,6%.

 

Помітно зросли тарифи на усі види комунальних послуг: на 62,8% збільшилася вартість газу, на 19,7% − електроенергії, на 46,9% – гарячої води, на 47,4% – холодного водопостачання, на 69,5% – каналізації.

 

Продукти харчування українського виробництва за місяць подорожчали на 7,8%. Масло і тваринні жири зросли в ціні на 16,9%, борошно та крупи – на 14,9%, цукор – на 10,9%. Дорожчим став і хліб: середня вартість хлібобулочних виробів підскочила на 8,7%.

 

Відбулися серйозні зміни – українці купують лише найнеобхідніше, відмовляються від делікатесів.

 

«З пенсії 550–700 грн. йде тільки на комунальні послуги. Тому мій продуктовий кошик доволі скромний: крупи, хліб, олія, інколи молоко та сир. М’ясо не купую, є домашня птиця. Через високі ціни довелося відмовитися від риби, ковбаси, цукерок, тістечок, хороших сортів чаю та кави, нової білизни. Дякувати  Богу, допомагають діти. Так і викручуюсь», − розповідає пенсіонерка Ольга Іванівна з Чорткова.

 

У цей час ціни  на ліки зросли на 40%. У півтора рази подорожчали імпортні мазі та гормональні препарати, жарознижувальні, знеболювальні та антибіотики. Експерти зазначають, що ціни на деякі ліки піднялися аж на 200% без зайвих пояснень. Це може означати лише те, що хтось наживається на хворобах простих людей. Ця ситуація нагадує ту динаміку, яка була у 2008-2009 роках. Ціни поступово росли упродовж 5-6 місяців, а згодом досягнули свого максимуму.

 

«Один пакетик жарознижувального «Фармацитрону»  я раніше купувала за 6 гривень, а тепер він обходиться мені ледь не в 20 гривень, − скаржиться 25-річна Вікторія Андріївна. – Дуже б хотілося, щоб ціни на ліки повернулися до попередніх, адже відтепер людині на лікування доводиться віддавати значну суму грошей. Хворіти – це дорога розкіш! Я навіть боюся уявити, як доводиться тим людям, особливо пенсіонерам, які постійно приймають медикаменти. При наших заробітних платах, такі ціни надто високі».

 

Свій внесок у зростання цін вніс і уряд: в першу чергу – це введення 5% акцизу на продаж алкоголю та тютюну, що також посилило інфляцію. Курцям і цінителям алкоголю належить змиритися із зростанням цін на 32,6%.

 

Утім, платити більше доводиться не тільки любителям шкідливих звичок. У транспортній сфері тарифи на проїзд зросли на 2,6%, насамперед, за рахунок збільшення вартості палива та мастил на 3,6%.

 

Як бачимо, Україна знову повертається у «лихі 90-ті». Симптоми ті ж самі: різкий спад виробництва ВВП, бурхливі темпи інфляції, міграція робочої сили за кордон. «Економіка України в першій половині 1990-х років перебувала у кризовому стані. У зв’язку з цим знижувався життєвий рівень населення. За 3-4 дні ціни зростали вдвічі, зарплати зменшувалися, а згодом взагалі не виплачувалися. У малозабезпечених сім’ях витрати на харчування сягали 90% їхнього заробітку. При цьому вартість набору з 22 найважливіших продуктів харчування становила в середньому 32,5 тис. карбованців, а мінімальна заробітна плата лише 6,9 тис. карбованців. Так, споживання м’яса за період з 1990 р. по 1992 р. скоротилося з 68 до 46 кг, а з 1990 р. по 1993 р. споживання молока і молочних продуктів − з 373 до 275 кг, яєць − з 272 до 193 шт., олії − з 11,7 до 8 літрів, цукру — з 49,7 до 30 кг. «Шокові реформи» по волі чи мимоволі здійснювалися не на користь інтересів більшості громадян. У результаті цього утворився незначний прошарок багатих людей, а більшість населення зубожіла», − розповідає історик Олеся Володимирівна.

 

За прогнозами експертів, ВВП у 2015 році продовжить знижуватися. Цього року його падіння склало 7% або 103 млрд. грн., а за рік показник може дійти 10-13% або до 1,23 трлн грн.! Дефіцит держбюджету-2015 обіцяють до 15% ВВП, і він може скласти більше 180 млрд. грн. У результаті можливе зростання цін на ЖКП (до 1500 грн. в місяць за 2-кімнатну квартиру в опалювальний сезон. Нинішні прожиткові мінімуми – зарплата 1218 грн. і пенсія 949 грн. – ймовірно, залишаться, але у бюджетників можуть забрати всі надбавки.

Кандидат економічних наук Олександр Охріменко впевнений, що інфляція сповільниться з 27-28% до 20%, але реальні доходи населення стануть менше на 15-20%, так як промислове виробництво втратить ще 20% обсягів випуску продукції. Це може стати причиною зростання безробіття (до 16%).

 

Поза прогнозами залишається курс долара: не виключення, що без реальних реформ у сфері бізнесу гривня девальвує до 25-30 грн. за долар, а при реформах – зміцниться до 12 грн.

 

Для України цей рік буде набагато важчим, ніж 2014-й. Сподіваємося, що країна подолає усі труднощі. Треба розуміти, що собівартість окремого товару включає такі чинники, як інфляція, курс долара, підняття комунальних витрат, цін на енергоносії. Від цих параметрів і залежить, чи зростатиме ціна на кожен окремий продукт. Тому, щоб зупинити ріст цін, треба  зменшити вартість комунальних платежів, енергоносіїв та палива.

Тарас ЗАЯЦЬ,

студент Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео