Кременецькі зворотні води створюють проблеми для Дубнівського району Рівненщини

Очисні споруди експлуатуються 40 років і перебувають у незадовільному технічному стані.

На засіданні колегії департаменту екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА обговорили ситуацію з очисткою зворотних вод у Кременці. Участь у роботі колегії взяв заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра.

Як поінформувала головний спеціаліст відділу екологічної безпеки управління екологічної безпеки, планування, економіки, фінансів та оргроботи Світлана Груніна, очисні споруди мають потужність 3000 куб.м/добу, складаються з блоків механічної та біологічної очистки, а також ставів доочистки, і розраховані на повну біологічну очистку стічних вод до нормативних показників.

«Ці споруди експлуатуються близько 40 років, знаходяться у незадовільному технічному стані, система аерації виведена з ладу, аеротенки частково замулені. Біологічні стави внаслідок постійного скиду в них недостатньо очищених зворотних вод та надлишку мулу перетворилися на джерела повторного забруднення стічних вод. Фактично споруди працюють у режимі тільки механічної очистки, - акцентувала увагу Світлана  Олександрівна. - Суттєво погіршує функціонування цих потужностей, а також у цілому екологічну ситуацію, скидання без попередньої очистки агресивних промислових стоків ТОВ «Кременецьке молоко». Щодобово у каналізаційну мережу скидається 240 куб.м стічних вод з показниками, які перевищують допустимі норми їх скиду у декілька разів».

 


За її словами, КП «Міськводгосп» і ТОВ «Кременецьке молоко» відповідно до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затверджено погоджені з відповідними органами плани-графіки організаційно-технічних заходів на 2014-2017рр., якими передбачено виконання робіт для забезпечення нормативної очистки зворотних вод.  Проте здійснення контролю за реалізацією цих планів у даний час неможливе у зв’язку з мораторієм на проведення перевірок.

«Проблема очистки зворотних вод у Кременці в черговий раз загострилась. Внаслідок сильних опадів відбувся неконтрольований скид великої кількості забруднюючих речовин, як через комунікації споруд, так і з ставів доочистки у меліоративний канал і р. Іква, - наголосила Світлана  Олександрівна. - Це викликало відповідний резонанс громади та органів влади Дубнівського району Рівненської області, території, яка знаходиться нижче за течією річки. На сьогоднішній день розроблено документацію на будівництво нових каналізаційних очисних споруд, завершено будівництво їх першої черги, а саме – каналізаційної насосної станції. Однак, ці заходи залишаються лише передумовою розв’язання складної екологічної проблеми. Необхідно, як це передбачено обласної програмою охорони навколишнього природного середовища на 2014-2020 рр. збудувати нові каналізаційні очисні та перед очисні споруди і виконати пуско-налагоджувальні роботи у терміни встановлені згаданими планами-графіками».

Леонід Бицюра наголосив, що до вирішення цієї проблеми не можна ставитися формально.
«Ми розуміємо, яку роль відіграють очисні споруди у кожному населеному пункті, - зазначив він. – Тому зараз перед представниками влади Кременця, представників структурних підрозділів облдержадміністрації поставлено нелегке завдання. Ми маємо мало часу, однак зараз кожен повинен зробити все, щоб таких ситуацій з очисними спорудами, як зараз в Кременці, більше на Тернопільщині не виникало».

Колегія вирішила рекомендувати Кременецькій міській раді до 1 червня 21015 року подати до департаменту екології та природних ресурсів ОДА запит на фінансування з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища проекту «Реконструкція міських очисних споруд в м.Кременець Тернопільської обл. ІІ пусковий комплекс, коригування»; відділу бухгалтерського обліку, економіки, інвестицій, правової, кадрової та господарської діяльності департаменту екології та природних ресурсів ОДА надати відповідні консультації Кременецькій міській раді щодо оформлення фінансового запиту, а відділу екологічної безпеки департаменту підготувати екологічній висновок за поданими матеріалами; рекомендувати Кременецькій районній державній адміністрації та Кременецькій міській раді вирішити питання щодо співфінансування реалізації проекту «Реконструкція міських очисних споруд в м.Кременець Тернопільської обл. ІІ пусковий комплекс, коригування» з районного та міського бюджетів; запропонувати ТОВ «Кременецьке молоко» забезпечити будівництво та введення в експлуатацію очисних споруд попередньої очистки виробничих стічних вод у терміни, встановлені планом-графіком організаційно-технічних заходів по очищенню стічних вод ТОВ «Кременецьке молоко» на 2014-2016рр.; вважати за доцільне створення департаментом екології та природних ресурсів, департаментом архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації та державною екологічною інспекцією у Тернопільській області робочої групи для надання консультацій з приводу підвищення ефективності роботи діючих каналізаційних очисних споруд м.Кременець; запропонувати КП «Міськводогосп» і ТОВ «Кременецьке молоко» спільно з Кременецькою міською радою вжити заходів для поліпшення функціонування існуючих каналізаційних очисних споруд.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео