Україна не готова до створення ринку землі через недосконале законодавство

Гальмує процес також недовіра і брак правової грамотності сільського населення.

Про це в ході прес-конференції «Сільськогосподарські землі України: продавати чи ні?» заявив заступник міністра аграрної політики і продовольства Володимир Лапа, передає «УНІАН».

«Необхідно відповісти на питання — чи готова держава інституційно?» — сказав Лапа, зазначивши, що існує цілий ряд проблем і загроз, які необхідно вирішувати, починаючи з питання формування цілісного кадастру і закінчуючи незатребуваними землями, лісосмугами і багатьма іншими об'єктами, правовий статус яких недостатньо чітко прописаний в чинному законодавстві.

Як приклад, Лапа навів ситуацію, коли в межах меліоративного поля, що є під системою меліорації, купується один земельний пай і власник цього земельного паю каже, що не хоче продовжувати меліоративні роботи, внаслідок чого виникає серйозний ризик повного блокування виробництва сільськогосподарської продукції.

Ще однією великою проблемою є недовірливе, консервативне ставлення суспільства до проведених реформ, а також недостатня правова грамотність сільського населення.

«Доходить до парадоксу, коли власники земельних паїв, які є приватними землевласниками, виступають проти приватної власності на землю», — сказав Лапа.

Разом з тим, заступник міністра впевнений, що рано чи пізно Україна прийде до формування ринку землі, а на даному етапі необхідно доопрацювати правові аспекти ринку оренди землі, який щорічно приносить сільським жителям до 10 млрд грн.

Як зазначив присутній на прес-конференції глава підкомітету Верховної Ради з питань економічної та фінансової політики в агропромисловому комплексі Леонід Козаченко, необхідно на законодавчому рівні прописати, хто матиме право на купівлю землі і в якому обсязі, оскільки на даному етапі існує небезпека скупки дуже великого масиву українських земель іноземними компаніями, які можуть монополізувати цю сферу після зняття мораторію на продаж землі.

Нагадаємо, у грудні 2012 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України», який продовжує мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2016 року. У той же час, Міністерство аграрної політики та продовольства протягом декількох років пропонувало різні форми обігу земель, засновані переважно на орендних відносинах.

Наприкінці березня поточного року президент України Петро Порошенко закликав політичні сили та громадськість обговорити питання формування ринку землі в Україні.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео