Прощання зі школою тернопільським випускникам обійдеться в круглу копійчину

Тернопільський випускний-2015 у фактах і цифрах.

До цього дня школярі йшли 11 років. Такий день буває лише раз в житті, тому тернопільські випускники та їх батьки готові викласти десятки тисяч гривень для організації свята.

Цього року через нестабільну ситуацію в країні, яка спричинила колосальний скачок цін, дозволити таке задоволення може собі не кожен.

Вбрання «на вагу золота»

Дівчата  починають готуватися до випускного ще за кілька місяців: пошиття плаття, манікюр, зачіска, макіяж. У модних майстрів всі місця «забиті» ще з квітня.

Багато випускниць вважають, що не варто було робити цього року парад випускників.

«Ми взагалі хотіли цього року відзначити випускний скромно, - каже випускниця ТНВК Школа-Ліцей №13 Мар'яна Дручок. – Вдягнули б щось нарядне і зручне, хто що має, та й пішли б в ресторан - ми ж серед своїх.  А через парад будемо купувати кожен по два плаття. Ми ж підемо центральними вулицями Тернополя, всі будуть на нас дивитись і обговорювати. Хочеться ж покрасуватися і виділитися серед інших».

У середньому денна сукня, якщо шити під замовлення, коштує від 3000 грн., вечірня – 900 грн. Хороший чоловічий костюм – від 3000 грн. Є в Тернополі і мажори (переважно випускники елітних шкіл, таких, як №24, №3, №6), які купують вбрання ручної роботи за понад 10000 грн.!

Ресторан

У середньому місце у ресторані обійдеться випускникові (себто батькам) у 400 гривень. Та зазвичай у цю цифру входять лише страви, а фрукти, алкоголь і напої потрібно купувати окремо. Підсумувавши ще й ці витрати, вийде приблизно 600 гривень на випускника.

Цього року випускникам буде легше принаймні в тому, що не доведеться платити за вчителів. За розпорядженням президента, вчителі можуть йти лише на урочисту частину, в ресторан підуть лише 2-3.

Втім, не всі учні можуть оплатити ресторан. За дітей з малозабезпечених сімей, дітей-сиріт та інвалідів платитимуть їхні однокласники.

Воїни АТО замість зірок

Через складну ситуацію в країні випускний пройде з певними особливостями. Управління внутрішніх справ, рятувальники і медики посилено охоронятимуть життя і здоров’я школярів. Також на центральний стадіон Тернополя цьогоріч запросять не зірок естради, як зазвичай, а бійців АТО. До речі, на стадіон пускатимуть лише батьків випускників-медалістів. Деякі навчальні заклади взагалі відмовилися від замовлення філармонії, драматичного театру, «Березолю» або інших великих залів. Наприклад, зал філармонії коштуватиме випускникам 10 тис. грн., а це 300-400 грн. з особи.

Приблизна вартість шкільного випускного 2015 року:

Cукня: денна – від 3000 грн., вечірня – 600-1000 грн.

Жіночі туфлі – від 850 грн.

Зачіска – від 150 грн.

Манікюр – від 120 грн.

Макіяж – від 150 грн.

Біжутерія/аксесуари – від 100 грн.

Чоловічий костюм – від 1100 грн.

Чоловічі туфлі – від 800 грн.

Сорочка – від 250 грн.

Краватка – від 100 грн.

Пасок – від 100 грн.

Ресторан – від 300 грн. з особи (плюс за батьків і викладача)

Оркестр - 1500-2000 грн.

Квіти - 15-300 грн.

Стрічки "Випускник-2015" - 20-45 грн.

Фотозйомка – 200 грн/год. або 5 000 гривень за день.

Відеозйомка – 300 грн/год.

Всього: 

хлопець – від 7 тисяч грн.

дівчина – від 8 тисяч грн.

Юлія НІКІТІНА.

Вибір читачів за тиждень

Відео