У Великій Березовиці представили унікальні спогади Йосипа Сліпого

У церкві Вознесіння Господнього у Великій Березовиці презентували дві монументальні книги.

Першу, "Митрополит Андрей Шептицький (1865-1944)", написав француз за походженням Кирило Королевський. Його справжнє прізвище - Поль Франсуа Шарон. Був греко-католицьким священиком і богословом, соратником Шептицького.

Друга книга - "Йосиф Сліпий. Спомини". З часу її написання минуло півстоліття. Сам преподобний не писав, він надиктовував думки і враження своєму секретареві у Римі.

"Видання цієї книги - це вияв вдячності за все, що зробив патріарх для України, - зауважив на презентації о. Іван Дацько. - Перебуваючи біля Нього, завжди почувався внуком. Але це був дуже суворий дідусь, якого я не зміг би назвати дідусем, для мене він завжди був дідом із жезлом".

604 сторінки цього унікального видання складаються із декількох частин: перша - безпосередньо самі спогади, друга - коментарі упорядника Марії Горячої, третя - спогади журналіста Нормана Казенса, який був посередником під час звільнення Сліпого між Папою Іваном ХХІІІ, американським президентом Джоном Кеннеді і першим секретарем ЦК Микитою Хрущовим.

На думку о. Івана, Йосип Сліпий у своїх спогадах так прославив своє рідне село Заздрість, як ще ніхто інший до цього часу. Однак друкувати спогади за життя преподобний категорично забороняв.

"На це були вагомі причини, - пояснила доктор Марія Горяча. - Ще жили люди, про які патріарх різко віддгукувався. А другою причиною був ще не впорядкований архів".

За словами о. Івана Дацька, книга споминів успішно продалася під час міжнародного книжкового форуму у Львові. На часі - переклад на англійську.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео