Тернополяни на «Коронації слова»

У приміщенні столичного Національного академічного театру опери і балету ім. Т. Г. Шевченка відбулось урочисте нагородження переможців міжнародного літературного конкурсу “Коронація слова2015”. Вагомості дійству додала участь у ньому дружини президента України Марини Порошенко.

На нинішній конкурс було надіслано понад 6 тисяч рукописів різних жанрів – твори для дітей, пісенна лірика, кіносценарії, п’єси, романи. Приємно, що серед нагороджених є і тернополяни. Зокрема, у номінації “романи” за твір “Остання дорога” спеціальну відзнаку з рук відомого прозаїка Василя Шкляра отримав головний редактор журналу “Літературний Тернопіль”, письменник і краєзнавець, заслужений діяч мистецтв України Богдан Мельничук. Робота пана Богдана – це картинки із життя хутора, що вимирає. Яскраво виписані образи літніх людей, які відходять у небуття, контрастують із негативними персонажами – рейдерами та тільки-но звільненим з тюрми злодієм.

Зазначимо, що для Богдана Мельничука це вже сьома відзнака “Коронації слова”. У минулі роки він був нагороджений за п’єси, твори для дітей, пісенну лірику.

А для Петра Дараманчука нинішня спеціальна відзнака за роман “Час Демона” стала другою – після диплома на “Коронації слова–2009” за роман “Мрійні небокраї”. Цьогорічну нагороду отримала внучка літератора, оскільки він тепер проживає у Канаді.

Народився Петро Дараманчук у Більче-Золотому Борщівського району, працював художнім керівником, директором Будинку культури у Лисівцях на Заліщанщині, юристом у Чорткові.

Після нагородження переможців “Коронації слова–2015” були вручені й “ґранд-відзнаки”. Їх заснували на честь 15-річчя цього конкурсу, й участь у такому змаганні брали ті, хто в минулі роки отримував перші премії. Тож на сцену піднявся ще один наш земляк: “ґранд-спецвідзнакою” за роман “Вовчий місяць” нагороджений Олексій Волков. Він народився у Тернополі, нині працює хірургом у Козівській центральній районній лікарні. Автор десяти романів, кіносценарію, збірки оповідань, переможець літературних конкурсів “Золотий Бабай” (2002) та “Коронація Слова–2005” (за роман “Амністія для хакера”).

Підсумувати цьогорічне творче змагання можна виголошеними у Національній опері словами письменника Василя Шкляра: “Після Революції Гідності попит на українську книжку значно зріс, нині українська література – у лідерах в Європі”. Й у цьому неабияка заслуга щорічного конкурсу “Коронація слова” насамперед його незмінних організаторів – Тетяни та Юрія Логушів.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео