У Тернополі говорили про ризики підпільного працевлаштування

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Тернопільській області відбувся круглий стіл, на якому обговорили питання легалізації доходів, наповнення бюджету ПФУ для забезпечення права громадян на пенсію.

У ході дискусії з’ясувалось, що одним із найболючіших питань є проблема рівня заробітної плати.

- Основна функція Пенсійного фонду – це реалізація державної політики з питань пенсійного забезпечення, - каже в. о. начальника Головного управління ПФУ України в області Алла Якубовська. - Пенсійним фондом здійснюється своєчасна виплата пенсій. На сьогодні профінансовано 136, 7 млн. грн. від потреби на червень місяць, яка становить 407, 80 млн. грн. Тобто виплата пенсій розпочалась своєчасно. Однак є болюче питання – рівень заробітної плати. Як відомо, на Тернопільщині найнижчий рівень зарплати в Україні. Відповідно це відображається і на пенсії, яка в середньому по області становить 1309 грн. 26 коп.

Пенсійний фонд, за словами пані Якубовської, постійно проводить моніторинг стану нарахування заробітної плати та її розміру. Проблема у тому, що середня заробітна плата у більшості приватних структур є значно нижчою, аніж у структурах комунальної і державної форми власності. Фактично рівень зарплати у таких підприємствах дорівнює прожитковому мінімуму. У Пенсійному фонді вважають – така ситуація склалась через невміле використанні працівниками своїх законних прав.

- Сьогодні необхідно об’єднати зусилля представників органів державної влади, роботодавців, профспілок щодо легалізації доходів і наповнення бюджету Пенсійного фонду для забезпечення права громадян на достойну пенсію і заробітну плату, - зазначила начальник відділу надходжень, прогнозування платежів, обліку застрахованих осіб Головного управління ПФУ в області Лідія Миколайчук. – Насамперед потрібно належно інформувати молодь щодо ризиків підпільного працевлаштування. Молоді люди повинні навчитись формувати почуття відповідальності за своє майбутнє.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що одне з першочергових завдань – проведення детінізації заробітної плати. Боротьба із зарплатою «у конвертах» має відбуватись за сукупністю адміністративних, економічних та правових методів. При цьому мають бути враховані інтереси як працівників, так і держави та роботодавців.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео