Рідна мова консолідує націю

Філологи з усієї України збиралися на Тернопіллі

На Тернопільщині відбулася Всеукраїнська нарада голів обласних методичних об’єднань викладачів української мови та літератури ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. Її організаторами виступили Міністерство освіти і науки України, Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МОН України, Всеукраїнська спілка голів обласних методичних об’єднань викладачів української мови та літератури ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, департамент освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації, рада директорів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Тернопільської області.

У роботі Всеукраїнської наради взяли участь майже п’ятдесят викладачів з усіх областей України.

Спочатку учасники наради працювали на базі Технічного коледжу Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

На дискусійному майданчику «Особливості викладання філологічних дисциплін у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації у сучасних суспільно-політичних і соціально-економічних умовах» викладачі наголошували, що українська мова є універсальним чинником консолідації нації, засобом формування національної свідомості майбутніх фахівців.

Уся Україна у зажурі схилила голову перед світлою пам’яттю Героя – Віктора Гурняка, випускника Технічного коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя, який влітку 2014 року добровільно пішов на східний фронт захищати в лавах батальйону «Айдар» свою державу, а 19 жовтня загинув на Луганщині. Учасники наради, студенти та викладачі навчального закладу разом з гостями та рідними Героя взяли участь у відкритті меморіальної дошки Віктору Гурняку.   

Художні колективи Технічного коледжу підготували святковий концерт, об’єднуючою ідеєю всіх номерів якого було гасло «Україна – єдина. Герої – не вмирають».

У рамках наради у педколеджі Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка відбулося засідання «круглого столу» на тему «Формування особистісних компетенцій при вивченні філологічних дисциплін у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації».

Учасників наради вітали директор М.В. Ляховець та освітяни Кременецького лісотехнічного коледжу, які поділися з колегами-філологами своїми професійними й творчими здобутками.

Наступного дня учасники наради попрацювали у  Чортківському державному медичному коледжі. Його директор Л.С.Білик розповів філологам про здобутки навчального закладу, а також звернув увагу на основні проблеми розвитку гуманітарної освіти в Україні. Викладачі словесності навчального закладу презентували свій багаторічний досвід роботи. А згодом наголосили, що проведення таких заходів є вкрай необхідним, бо тут не лише відбувається обмін досвідом, а й вирішуються актуальні питання організації навчально-виховного процесу у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації та розвитку освіти в Україні загалом.

Вибір читачів за тиждень

Відео