У Хоросткові люди не дали розібрати завод на частини

Понад сотня людей прийшли під стіни Хоростківського цукрового заводу, аби захистити підприємство від знищення.

Сьогодні представники виконавчої служби повинні були вилучити обладнання, яке перебувало під заставою у банку. Дізнавшись про це, хоростківчани вийшли на захист підприємства, яке вже більше півстоліття годує їх родини. Захарій Якимович приїхав на будівництво заводу ще у далеких 50-х. Сьогодні він пенсіонер, має звання заслуженого працівника цукрової промисловості. На заводі працює вся його сім`я, - пише Наш день

– Це останнє підприємство, яке залишилося у Хоросткові, який ще не так давно був промисловим центром області, – каже чоловік. –  Куди тепер людям діватися – їхати за кордон? Але ж усі не виїдуть. Як жити людям далі? Що робить наша влада? Як можна такий гігантський завод нищити? Не можна  дати це зробити.

Люди у розпачі. Не знають, як житимуть, коли втратять роботу. Багатьом залишилося по кілька років до пенсії. Що тепер робитимуть – не відомо.

У банку під заставою – преси для віджиму сирого жому, кілька років тому придбані у Франції.

– Це дороговартісне обладнання. Один прес коштував 4 роки тому більше мільйона доларів, – розповідає пенсіонер, а у минулому головний інженер підприємства Василь Пасіка. –  Придбали їх для Хоростківського і Козівського цукрових заводів. Яким чином вони стали власністю фірми, що заставила їх під кредит у банку, невідомо.

Призупинення роботи підприємства не лише позбавить заробітку близько 600 родин у Хоросткові, а й негативно відіб`ється на місцевому бюджеті – чверть якого це податки з цукрового заводу.

– Ми робитимемо усе, аби зберегти завод, адже це 600 робочих місць, – каже селищний голова Ганна Олійник. – Це податки до міського і районного бюджету. Це спокій у місті, добробут родин. Завод працює з 1959 року, він був оновлений, має багато сучасного устаткування. Не можна дозволити закрити це підприємство.

На місце події приїхав заступник голови Гусятинської райради  Любомир Лівель. Він зазначив, що влада району не допустить демонтажу обладнання.

– Кредитори і підприємство, яке брало кредит, повинні сісти за стіл переговорів і домовитися, щоб завод продовжував працювати і повернув кошти, – додав він. –  Адже демонтоване обладнання не представлятиме такої великої цінності і лише паралізує роботу підприємства.

Наразі представник виконавчої служби побував на підприємстві. Оглянули територію заводу і керівники цехів, які перевірили, що на даний час все обладнання є на місці. Люди сподіваються, що представники банку і фірми, якій належать преси, сядуть за стіл переговорів і знайдуть компроміс. Інакше, у місті побільшає на 600 безробітних.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео