У Тернополі говорили про проблеми сиріт, які стоять на порозі дорослого життя

Проблема зайнятості і адаптації до соціуму для дітей-сиріт після виходу зі стін сиротинця у «широкий світ» була і є на часі. Аби не залишати дорослих дітей наодинці  з проблемами, небайдужі спеціалісти роблять все для того, аби максимально допомогти випускникам інтернатів «прижитися» на планеті дорослих.

У Тернопільському прес-клубі відбулося засідання, присвячене питанню дітей-сиріт, які стоять на порозі дорослого життя. Серед гостей заходу були спеціалісти та волонтери, які вже кілька років поспіль допомагають випускникам інтернатних закладів вирішити ті чи інші питання і проблеми, з якими їм не доводилося стикатися в стінах сиротинця. Все це відбувається в рамках програми «На порозі самостійного життя».

«Ця ініціатива виникла в самих випускників інтернатів, оскільки, вийшовши із спеціалізованої установи, діти стикнулися з рядом проблем. Їх ми вирішили висвітлити у тренінгах, які проводять спеціалісти різних громадських та благодійних організацій», - розповідає голова благодійного фонду «Майбутнє сиріт» Андрій Назаренко.

Ініціатори програми, посилаючись на досвід минулих років, переконані, що такі заходи соціалізації є потрібними і корисними для дітей.

Психолог-волонтер фонду «Майбутнє сиріт» Ірина Вакалюк зазначає, що чи не найголовнішими є психологічні та соціальні аспекти роботи з випускниками сиротинців. «Вчимося презентувати себе, життєві цілі, формувати сімейний бюджет, правильно розпоряджатися власним часом – ці теми в першу чергу допомагають випускникам відразу після навчання отримати відповіді на ті питання, які їх будуть хвилювати в першу чергу», - розповідає психолог.

Із журналістами спілкувалась і випускниця дитячого будинку села Струсів Мар’яна. Дівчина дуже схвально відгукувалася про тренінги.

«Я була на всіх цьогорічних тренінгах, - каже вона. - Ми навчилися презентувати себе, розпоряджатися коштами і часом, вирішувати різні конфлікти. Також були цікаві тренінги про здоров’я і стосунки. Ми мали змогу пробувати самим влаштовуватися на роботу, писати резюме, дізналися, як поводитись на співбесіді.

Безумовно, дітям-сиротам потрібна підтримка і допомога навіть після випуску із сиротинцю, тому робота у фонду і його волонтерів буде завжди. Адже не так вже й просто розділяти з кимось добровільно його нелегку ношу.

Соломія БОЙКО.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео