Тернопільське лісництво продемонструвало комплекс із автоматизованим поливом

Учасники виробничої наради-семінару відвідали лісництво ДП «Тернопільське лісове господарство».

Це підприємство облаштувало сучасний комплекс з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, з автоматизованим поливом. Присутні головні лісничі, лісничі та інженери з лісових культур усіх держпідприємств Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства мали змогу переконатися у перевагах вирощування декоративного садивного матеріалу таким методом.

Як сказав директор ДП «Тернопільське лісове господарство» Орест Ходинь, раніше Тернопільщина забезпечувала декоративними саджанцями не лише мешканців Тернопільської, а й інших областей, тож у планах ДП «Тернопільське лісове господарство» – розширення  асортименту видів і кількості декоративного садивного матеріалу до максимально можливих, аби виконати забаганки будь-якого споживача і привабити якнайбільше охочих закуповуватися на Тернопільщині в даному держпідприємстві.

Головний лісничий держпідприємства Олег Кільчицький розповів, що наразі в комплексі є 5 тисяч саджанців у контейнерах, підлога встелена агроволокном, що перешкоджає зростанню бур’янів, комплекс вкритий щільною сіткою, яка розбиває дощові краплі на дрібніші під час опадів, а також слугує притіненням в особливо активні сонячні дні. Система укомплектована форсунками, які розсіюють воду, утворюючи таким чином комфортний полив для посадматеріалу. Для забезпечення поливу встановлено бак ємністю 500 літрів із системою підігріву. Воду підігрівають до комфортної температури, аби не переохолоджувати рослини.

На облаштування даного комплексу витрачено майже 40 тисяч гривень.

У планах працівників Тернопільського лісництва доукомплектувати автоматизованим поливом два інші відділення тепличного комплексу, де окрім декоративного садивного матеріалу зростатимуть і лісові породи.

Крім того, присутні побували у стаціонарній теплиці, в якій зачеренковано 50 тисяч штук різних видів декоративних саджанців.

Вирощування саджанців із закритою кореневою системою в Тернопільській області було запроваджено ще в 60-их роках. Звичайно, тоді процес був більш примітивним: з напіввідкритою кореневою системою - у горщиках із відкритим дном. Підхід до вирощування був трішки інший, акцент робився на лісорозведенні. Потрібно було заліснювати крутосхили, яри, балки, тож виходу заліснення таких тяжко доступних місць інакше, як саджанцями із закритою кореневою системою, не бачили.

Для Тернопільщини важливим є пошук додаткових коштів для фінансування всіх лісогосподарських робіт. Вирощування декоративного садивного матеріалу з закритою кореневою системою є однією зі статей надходження коштів для держпідприємств облуправління і невід’ємною частиною лісорозсадництва.

Прес-служба Тернопільського ОУЛМГ.

Вибір читачів за тиждень

Відео