Цьогорічна посівна обійшлася Тернопільщині вдвічі дорожче

Область завершила посівну і готується до жнив.

Весна для аграріїв була нелегкою. Лише посівна кампанія обійшлась вдвічі дорожче, ніж у минулому році. Озимих засіяли цьогоріч більше, ярих – значно менше. Зменшили посіви цукрового буряку, надали перевагу олійним рослинам. Чому так, розповів журналістам директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Олег Напора.

Цукрова галузь Тернополільщини занепадає. Цьогоріч однієї з головних культур засіяли майже втричі менше, ніж у попередні роки.

– Зменшились посіви цукрового буряка. Якщо минулого року ми мали 33, 5 тисячі гектарів, то в цьому році всього-навсього 14. Причини дві: перша – перевиробництво цукру. В минулому році величезні його надлишки і негативні очікування по ринку для аграріїв привели до того, що буряк був визнаний неперспективною культурою на нинішній період часу. Крім того, незрозуміла ситуація з цукровими заводами, – каже Олег Напора.

Із десяти колись діючих заводів цього року працювати готові лише два. Велику кількість цукрового буряку переробити такими потужностями неможливо. Аграрії шукають вигідніші культури, з якими не матимуть проблем з переробкою. Перевагу надали олійним. Сої засіяли на третину більше, соняшника більше, ніж удвічі, на 5,5 тисяч більше ріпаку.

– Це культури, які забезпечують фінансову стабільність нашим аграріям, тому їх площі й збільшували, – каже Олег Напора.

Джерело: tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео