У Тернополі на мітингу підтримали опальний батальйон «Торнадо»

Зібрання стало реакцією на наказ міністра внутрішніх справ Авакова про розформування спецпідрозділу. Міністр закинув бійцям серйозні звинувачення.

Біля обласного управління міліції сьогодні зібралися небайдужі люди, аби висловити підтримку бійцям добробату "Торнадо". Людей зібралось кілька десятків - переважно громадські активісти, бійці АТО і батьки тих, хто зараз на фронті.

Мітинг розпочався з молитви. Старший військовий капелан Тернопільської єпархії протоєрей В'ячеслав Кізілов, поблагословивши присутніх, сказав, зокрема, що у добровольчих батальйонах служать патріоти, які пішли на війну прямо з Майдану. Завдання українців - підтримати тих, кому вдалося вийти з "котлів" і залишитися живими. Адже багатьох з них несправедливо запроторили у СІЗО, є інформація також про схожу долю окремих волонтерів. 

Боєць Олексій у своєму виступі наголосив, що питання насправді не у "Торнадо". Колишня система, за його словами, прагне повернутися в старе русло. «Ми усвідомлюємо, -  сказав він, - що міліція справи не вирішить, але в Києві повинні знати, що люди не погоджуються з такими діями». 

Командир Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" Андрій Стемпіцький раніше висловився з цього приводу так: «Це ніщо інше, як удар по українському добровольчому руху в цілому”. Рух, мовляв, є перешкодою для реалізації «договорняків» з Москвою і донецькою “регіоналівською знаттю”.

Стемпіцький упевнений: буча з «Торнадо» зчинилися через те, що добровольці не дають реалізувати бізнес-плани окремих представників режиму, а також тому, що вони – політичні конкуренти представників влади.

“У патріотів немає коштів, щоб на кожних виборах одурманювати населення, завішувати всю країну білбордами, засипати кожну пенсіонерку «гречкою». Зате, жертовно захищаючи Батьківщину, вони набувають все більшої підтримки населення. Це також дуже сильно турбує нашу «демократичну владу», – написав Стемпіцький у соцмережі. Командир ДУК ПС відреагував на заяву заступника генпрокурора Анатолія Матіоса, який заявив, що близько сімдесяти бійців роти є неоформленими і що серед бійців багато з судимостями.

“На фронт йдуть різні люди. Серед них є і певний відсоток засуджених. Як командиру ДУК ПС, мені ця ситуація добре знайома. І я не бачу нічого поганого в тому, що деякі з них, допустивши в житті помилки, прагнуть реабілітуватися в очах рідних і перед самим собою, хочуть повернутися додому з перемогою або, принаймні, загинути героєм. А для влади це лише «м’ясо», яке можна використовувати, а потім «списати», – вважає він.

Військовий згоден, що бійців, які вчинили кримінальний злочин потрібно виявляти і судити згідно з законом, але ні в якому разі не ліквідувати цілий боєздатний підрозділ.

На мітингу у Тернополі виступили депутат обласної ради Ігор Баконь, боєць батальйону "Айдар" (8-а афганська сотня Майдану, розвідгрупа "Кажани") Ярослав Панасюк, матері добровольців «Торнадо» Світлана Демчук і Світлана Стойко. Від 17 червня жінки втратили із дітьми зв'язок.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео