Поляки планують створити на Тернопіллі агломерацію

Представники Національної економічної палати Польщі зустрілися зі Степаном Барною.

Експерти з Польщі проводитимуть аудит у районах і Тернополі. За підтримки комітету міського господарства Національної економічної палати Польщі на території області є можливість створити агломерацію.

Про це повідомив голова представництва даного комітету у Варшаві Зенон Кічка під час зустрічі із головою Тернопільської ОДА Степаном Барною 24 червня.

«Ми розробляємо проект співпраці з Україною протягом 2015-2020 років. Програма передбачає залучення представників влади, підприємців та науковців. У рамках проекту працюватимуть дві групи експертів – аграрії та науковці. Кошти на його підтримку може виділити Євросоюз. Наразі розпочали конкурси на участь, результати залежать від перспектив поданих проектів», - зазначив Зенон Кічка.
Аудит об’єктів триватиме і під час реалізації проекту. Є можливість збільшення фінансування за умови успішності процесу.

«Національна економічна палата співпрацює з трьома областями – Тернопільською, Рівненською та Волинською. У Луцьку ми вже створили першу в Україні агломерацію, коли населені пункти об’єднались для втілення різних проектів. Такий досвід можна запровадити і на Тернопільщині. Адже це край великих можливостей, як і Україна загалом», - додав Зенон Кічка.

Очільник області Степан Барна наголосив, що досвід Польщі є зразком для розвитку України у плані економіки, а також проведення реформ в цілому.

«На території області функціонує більше 42 українсько-польських підприємств. Прикладом ефективної співпраці є польсько-українське підприємство «Мікроген-Україна» на Шумщині, - продовжив Степан Барна. – Польща є нашим найбільшим зовнішнім торговим партнером області. Обсяг експорту становить 59 млн доларів, імпорту – близько 44 млн доларів».

Голова ОДА також зазначив, що пріоритетні напрямки для співпраці - це сільське господарство, переробна галузь, спиртова галузь, розвиток туризму.

Для пошуку ідей проектів міжнародної співпраці, їх розробки, подальшого супроводу в ОДА планують створити відділ фандрайзингу, додав Степан Барна.

До слова, комітет міського господарства Національної економічної палати Польщі має центри у Парижі, Берліні та Брюсселі. За словами Зенона Кічки, це дозволить залучати експертів цих міст для втілення проектів на території Тернопільщини.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео