Кременецькі активісти наполягають на звільненні судді Варневич (Відео)

25 червня відбулася громадська акція біля приміщення Кременецького районного суду. Обійшлося без агресії, люди просто виклали свої вимоги голові суду Білосевич.

Про це йдеться у спільноті «Типовий Кременець».

Логічним завершенням акції стала реєстрація заяви від учасників акції наступного змісту.
"Однією із базових основ демократичного суспільства є суд: справедливий, чесний, який базується на основі законності. На жаль, у сучасній українській державі ситуація склалася по іншому. Необ’єктивність, упередженість, замовленість, нехтування правовими нормами та загальнолюдськими принципами - ось те, що стало, на жаль, характерною рисою української системи правосуддя.
Саме це і стало визначальним стимулом подій у місті Кременці Тернопільської області, які отримали назву "смітникова люстрація суддів". Приводом до неї стало звільнення із залу суду суддею Л. Варневич екс-голови міста Почаєва О.Іванюка, провина якого у злочинному відчуженні землі розміром 4,5 га землі із міської власності була доведена, але покарання дана особа, відповідно до ухвали суду, не понесла жодної.

Суддя Л. Варневич відмовилася пояснити представникам громадських організацій, громадам міст Кременця та Почаєва мотиви своїх дій, демонструвала зверхність та погорду, дискредитуючи тим самим високе звання судді, що і закінчилося поміщенням її у сміттєвий бак.
Варто зазначити, що вимога звільнення даної особи із посади судді знайшла підтримку і зі сторони керівників району. У ході аналізу було встановлено, що 70% справ, ухвали щодо яких виносила суддя Л. Варневич, при апеляції у вищих інстанціях скасовувалися. Це свідчить або про відсутність професіоналізму, або про заангажованість при розгляді справ.

Досить часто дана суддя ухвалювала рішення про вилучення майна із громадської власності (приміщення КП "Кремліс", спілки у с. Лідихів та ін.) на користь приватних осіб, ігноруючи матеріали, які засвідчували підробку документів. Хамовитість судді під час судового засідання стало її візитівкою. 
Незважаючи на низку подань, які здійснила Кременецька районна державна адміністрація, громадські організації до Вищої Ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Міністерства юстиції відповіді за практично шість місяців ніякої.
Ось така безкарність призвела до того, що дана суддя і далі продовжує дискредитувати судову систему своїми діями: не допускати на судові слухання, мотивуючи це своєю особистою неприязню, відкрито пропонувати одній із сторін судового процесу заперечувати відкритість судового процесу, чим порушує принцип відкритості та гласності суду. По даних фактах були складені протоколи представниками правоохоронних органів, але їх направлення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів залишилися також без будь-якого реагування.
Все це свідчить про те, що принципи діяльності судді Л. Варневич повністю поділяються вищеназваними органами та остаточно хоронять довір'я до суду як останньої інстанції. У зв'язку із цим вимагаємо від Вас у найстисліші терміни, до місяця, провести перевірку діяльності судді Л. Варневич із залученням представників кременецької та почаївської громад, до її закінчення усунути дану особу від виконання суддівських повноважень, а по закінченні перевірки зробити подання до відповідних органів про відповідність даної судді займаній посаді.
Тому просимо Вас на основі нашого звернення зробити відповідні подання до Вищої Ради юстиції, Вищої кваліфікаційної ради суддів та Міністерства юстиції."
Звернення підписали представники Народної Ради, Трудової солідарності, Самооборони Майдану, Правого Сектора, Скелі та Просвіти. Голові суду було наголошено про необхідність подання даного звернення від імені голови Кременецького районного суду Вищій Раді юстиції, Вищій кваліфікаційній раді суддів та Міністерства юстиції. 
Аналогічні звернення були подані на ім’я голови РДА Сімчука С.Р. та голови районної ради Смаглюка А.М. 
Суддя Зембра Є.Й., відповідно до своєї обіцянки, даної ще у січні місяці, написав заяву, відповідно до якої візьме Ващенка В., у випадку потреби, на поруки, як форми запобіжного заходу.

Нагадаємо, 16 січня ц.р. кременчани, обурені «справедливими» рішеннями місцевих служителів Феміди, люстрували через поміщення у смітник голову райсуду Зарембу і суддю Варневич.

Міліція затримала одного з активістів, Ващенка, за якого нині заступаються його товариші.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео