Віднині пиво – алкогольний напій

Пиво, що містить етилового спирту від 0,5%, з 1 липня офіційно стає алкогольним напоєм. Про це йдеться в змінах до Податкового кодексу України.

Тепер для продажу пива потрібна ліцензія на торгівлю. Для торгівлі у містах вона коштує 8 тисяч гривень, у селах — 500 грн. на рік. Пиво не можна буде продавати у приміщеннях, менших за 20 метрів квадратних.

"Ці зміни податкового кодексу покликані вивести ринок торгівлі пива із тіні. Продаж алкоголю тепер йтиме через касу. До того ж завдяки збільшенню оподаткування до бюджету йтиме також більше грошей. Тепер Україна зароблятиме і на пивних алкоголіках, що купують собі цей напій щодня", - говорить "Знай" економіст Владислав Загородній.

Однак, на думку експерта, пиво навряд чи зникне з прилавків кіосків найближчим часом.

"Зараз у підприємців є дуже багато питань стосовно торгівлі пивом. Незрозуміло, якою буде ліцензія на пиво — такою, як на горілку, чи якоюсь іншою. Швидше за все, введення цієї зміни Податкового кодексу відстрочать до серпня. Для наших законотворців це вже стало нормальною практикою. Спочатку вони хочуть щось зробити й ставлять жорсткі терміни, а коли ці терміни підходять, випливає багато незрозумілих речей".

Нагадаємо, зараз для продажу пива не потрібно мати спеціальної ліцензії. Продавати напій можна у кіосках і магазинах будь-якої площі.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео