Поляки вчитимуть тернополян розвивати аграрну і наукову сфери

До Тернополя приїхала польська делегація, аби спільно побудувати польсько-українську мережу співпраці. У рамках форуму-конференції «Мобільна українська молодь» голова обласної ради Василь Хомінець, голова ОДА Степан Барна та голова Комітету міського господарства Національної економічної палати у Варшаві Зенон Кічка обговорили підготовку польських та українських шкіл до реалізації програм, які будуть змінювати людський капітал, а також спільну  реалізацію проектів, фінансованих ЄС. 

Учасники обговорили і підготовку дій для збільшення міжнародної мобільності української молоді.

«Ми привезли з собою групу фахівців з освітньої галузі. Серед них — представники дев’яти вищих навчальних закладів Польщі, - зазначив Зенон Кічка. – Ми також черпаємо досвід інших країн у освітній сфері, тож усі нові напрацювання передаватимемо тернополянам».

Як зазначив Степан Барна, в ОДА оголошено прозорий конкурс на 100 вакантних посад для залучення у систему управління молодих і перспективних людей. Перевага надаватиметься тим, хто володіє польською і англійською мовами. Таку ініціативу підтримала польська делегація. 

У рамках форуму відбувається також коопераційна біржа у форматі «бізнес до бізнесу». Її мета - сприяти обміну конкретними пропозиціями для налагодження нових бізнес-контактів у сфері фруктово-овочевої переробки, виробництва неорганічних мінеральних добрив, сільського господарства.

«На Тернопіллі 60% від усього зовнішнього товарообігу належить Польщі. На теренах нашої області розташовані 44 українсько-польських підприємства, що суттєво впливає на розвиток економіки нашого краю. Співпраця у сфері сільгоспвиробництва – це одна сходинка для розвитку краю», - зауважив Степан Барна.

Голова облради Василь Хомінець висловив побажання, аби державні кордони, які є між нашими країнами, не стали кордонами для наших культур і традицій, бізнесу та обміну досвідом.

Додамо, що Тернопільщина — одна із трьох областей, з якими готові співпрацювати представники Національної економічної палати Польщі. Експерти проводитимуть аудит у районах та самому Тернополі, щоб віднайти можливості для реалізації проектів, що фінансуватиме ЄС.

Проект співпраці з Україною діятиме упродовж 2015-2020 років. Програма передбачає залучення представників влади, підприємців та науковців. У рамках проекту працюватимуть дві групи експертів – аграрії та науковці. Кошти на його підтримку виділятиме Євросоюз.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео