Українці забувають про війну

Логістичний центр допомоги бійцям АТО у такому далекому, на перший погляд, від військових дій місті, як Тернопіль, став першим в Україні пунктом, який не лише збирає будь-яку допомогу, але й сортує її, розподіляє залежно від запитів бійців і доставляє навіть туди, куди не доходять поштові посилки. 

Понад рік на східних рубежах України тривають воєнні дії, які не тільки забирають життя українців, але й безпосередньо впливають на рівень життя в країні. Та попри загальне зубожіння населення, українці повинні знаходити сили й ресурси не лише для власного виживання, а й для функціонування військових, які своїми плечима тримають оборону на сході. З миру по нитці - і бідному на сорочку (насправді не бідному – а хороброму у наших реаліях). Саме за цим принципом зараз працюють волонтери, аби забезпечити бійців на території конфлікту всім необхідним.

23 липня минулого року на всю Україну (і не лише) прогриміла новина про відкриття у Тернополі першого в Україні логістичного центру організованої та спланованої допомоги бійцям АТО. За ініціативи волонтерів, які і раніше допомагали військовим, утворився єдиний і неподільний «мурашник», де безперервно кипить робота, аби кожен боєць, який не має форми, взуття чи елементарних речей, був забезпечений всім необхідним.

АТО не триває лічені дні. А бійців треба у щось одягати та чимось годувати постійно. Зараз на складі допомоги особливого ажіотажу немає, бо матеріальні ресурси тернополян теж певною мірою виснажилися.

Після спілкування з волонтерами Логістичного центру допомоги бійцям АТО «Терен» наголошує: саме зараз хлопці потребують елементарних речей - вологих серветок, кави, чаю, солодощів, овочів, цигарок. Здається, то дрібниці, але саме цього їм не вистачає найбільше.

«Зараз наші друзі-волонтери є на сході, і вони кажуть, що хлопці дуже просять свіжих овочів, - розповіла волонтер Логістичного центру допомоги бійцям АТО Люба Вовк. – Невдовзі ми поїдемо до них. Попросимо підприємців  закупити огірки та помідори гуртом, адже це дешевше, аніж по кілограму-два в магазинах чи на ринку».

Зважаючи на спеку, виникає потреба і в засобах особистої гігієни, і в легкому взутті. Дощі теж не є для бійців на передовій великою радістю. 

«Зараз на сході дощить, і хлопці просять відповідне взуття, бо берці шкодують, - говорить ще одна волонтерка на складі Христина Феціца. - Тому кросівки, шльопанці, гумові чоботи дуже знадобились би».

Волонтери зізнаються, що найбільшою потребою наразі є кошти, за які вже самі волонтери можуть купити те, що люди на склад не приносять. Це і медикаменти, і форма, й інструменти (особливо для ремонтних бригад). Така допомога є вигіднішою, бо купувати гуртом дешевше, а волонтери знають запити бійців, тому зможуть доцільніше та раціональніше розподілити ресурси.

Волонтери закликають тернополян не бути байдужими і не забувати, що війна продовжується, попри всі ефемерні перемир’я. Кожен, хто хоче допомогти військовим, може це зробити за адресою: м. Тернопіль, вул. Збаразька, 16, гуртовня «Галант». Волонтери працюють щоденно з 10:00 до 19:00, в суботу – з 11:00 до 17:00, а також, за потреби, можуть прийти на склад у неділю, аби прийняти допомогу. Детальніший перелік необхідного можна знайти у спільнотах «Народна допомога» у соціальних мережах: http://vk.com/club74654613,

, а також на сайті http://dopomoga.prosto.te.ua/.

Соломія БОЙКО.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео