На Тернопіллі - новий поетично-пісенний фестиваль "Яблуневий Спас"

Поет-пісняр Іван Кушнір за фахом лікар. Автор двох поетичних збірок "Подільський жайвір" та "Там, де Нічлави рідні береги". Віднедавна його пісенна поезія почала виходити не тільки за "береги" рідного села Яблунів, а й за кордони України.

Декілька років поспіль пан Іван є активним учасником фестивалю авторської пісні у Словенії. А цьогоріч він вирішив втілити у життя власний проект: започаткувати і провести Міжнародний пісенно-творчий фестиваль "Яблуневий Спас" на своїй малій батьківщині. Визначився і з датою - 9 серпня, 16-а година.

Фестиваль відбудеться напередодні свята Спаса. З'їдуться  не тільки поети, співаки-аматори, а й професійні артисти. Географія фестивалю багатобарвна: Словенія, Хорватія, Польща. З України вже зголосилися Вінниця, Львів, Черкаси. Найбільше заявок поки з Івано-Франківщини. Девізом "Яблуневого спасу" стане авторська пісня Івана Кушніра з однойменною назвою, яка має всіх учасників об'єднати в одну творчу сім'ю. 

Ми зустрілись, друзі, разом з вами,

Щоб зустріти свято це чудове.

Воно зветься Яблуневим Спасом

Та ще й в гарнім краю - Яблунові.

До речі, в учасників свята є чудова нагода познайомитись із славним історичним минулим цього населеного пункту. На околиці колишнього містечка є маєток графів Дзидушицьких-Чарторийських з оригінальним садибним будинком, мальовничий парк із ставками, костел, дві церкви, цвинтарна капличка. На фасаді палацу є меморіальна дошка Іванові Франку на честь відвідування ним садиби у 1884 році (Іван Якович опрацьовував архіви у бібліотеці пана). Яблунів вперше згадується у грамоті короля Ягайла від 14 жовтня 1414 року, якою він надав поселення в оренду шляхтичу Миколаю Цесельському. У 1553 році - отримав Магдебурзьке право від короля Сигізмунда ІІ Августа і на певний строк був звільнений від сплати податків. З початку ХІХ ст. і до 1939 року власниками Яблунева були шляхтичі Чарторийські-Дзідушицькі. Довкола парку - букова і дубова алея. Окремим деревам біля 300 років. Серед них - липи, тополі, американські сосни, манчжурський горіх, бук червонолистий. Проектували парк майстри із Франції. 

Незабаром Іван Кушнір вирушає до Польщі на свято "Лемківської ватри", де сподівається знайти багато  друзів для "Яблуневого Спаса".

Валентина СЕМЕНЯК.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео