На Тернопільщині змагаються пішохідні туристи

Вперше за часи незалежності чемпіонат України з пішохідного туризму серед дорослих проводять на Тернопільщині. 140 учасників з шести регіонів змагатимуться за звання майстра спорту у Теребовлянському районі.

Відкрили Чемпіонат у селі Струсів на території дитячого табору «Зорепад».

- Тернопільщина приймає пішохідних туристів вперше за 26 років, - зазначив головний суддя Чемпіонату України з пішохідного туризму Юрій Загоруйко. - Тут цікавий маршрут, і шкода, що багато команд не змогли приїхати. Це пов’язано і з подіями на Сході, і через фінансову скруту, бо зазвичай це все проводиться на добровільних засадах і за власні кошти. Єдине, чим можемо заохотити учасників, - той, хто переможе у двох нормативах, отримає звання майстра спорту.

Цьогоріч змагаються 14 команд, в кожній з яких 8 учасників та 2 запасних. Бали вони отримують не за швидкість, а за правильне виконання завдань. Спортсмени повинні перейти глибокий яр, правильно закріпивши страховку, перенести умовно хворого, надати медичну допомогу тощо.

- Це імітація походу, - продовжує пан Юрій. - На змаганнях учасники вчаться долати непередбачувані ситуації, які можуть трапитися в житті. Троє наших спортсменів зараз перебувають на сході. Вони дякують нам, адже навички орієнтування, виживання у природних умовах допомагають їм не потрапити у халепу.

На відкритті змагань нагородили кращих у рейтингу пішохідного туризму за минулий рік. Найкращою спортсменкою стала Ганна Голуб з Вінниці.

- Туризмом я займаюсь з 13 років, - розповіла вона. – Дуже здивувалась, коли дізналась, що перша у рейтингу. Секрету перемоги ніякого не маю, на дієтах не сиджу. Їм стільки, що інколи сама дивуюсь, як в мене стільки влазить. Головне - не сидіти на місці. Повірте, ходьба - це прекрасно! 

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео