Степан Барна взявся за ліси

Голова ОДА підписав розпорядження про посилення державного контролю за збереженням лісових ресурсів. З цією метою, а також задля недопущення розкрадання і незаконного використання лісів на території області районним державним адміністраціям доручено утворити робочі групи із здійснення контролю за використанням та охороною місцевих лісових ресурсів, а також забезпечити проведення обліку наявних пилорам, деревообробних цехів і підприємств у межах чинного законодавства.

Спільно з відповідними територіальними органами центральних органів виконавчої влади необхідно вжити заходів стосовно дотримання суб’єктами господарювання трудового, податкового, земельного, екологічного та іншого законодавства у сфері лісопильного виробництва, недопущення порушень техніки безпеки і правил експлуатації машин і механізмів, пожежної безпеки при організації діяльності лісопильних і деревообробних підприємств у межах чинного законодавства. Необхідно оперативно реагувати на заяви і повідомлення громадян про факти лісопорушення, забезпечити систематичне інформування населення через засоби масової інформації, мережу Інтернет щодо збереження лісових ресурсів, недопущення розкрадання і незаконного використання лісів на території області; забезпечити проведення постійного відстеження обліку деревини, яка надходить на переробку до лісопильних та деревообробних підприємств. У процесі моніторингу особливу увагу звертати на достовірність первинних документів та партій деревини за термінами заготівлі і вивезення, діаметрами та сортністю. Про виявлені порушення невідкладно повідомляти правоохоронні органи та Державну екологічну інспекцію в області.

Тернопільському обласному управлінню лісового та мисливського господарства доручено утворити в місячний термін у кожному лісництві області рейдові мобільні групи із запобігання лісопорушенням, укомплектувати їх автотранспортом, радіозв’язком, іншими спецзасобами відповідно до чинного законодавства та забезпечити їх ефективну роботу та  забезпечити моніторинг стану розгляду матеріалів, направлених у правоохоронні органи та суди, щодо стягнення збитків, завданих лісовому господарству.

Управлінню Міністерства внутрішніх справ України в області: організувати в місячний термін діяльність мобільних постійно діючих постів на автошляхах області з контролю за перевезенням лісопродукції; забезпечити проведення роботи з виявлення та вилучення незареєстрованої або такої, що експлуатується без проведення техогляду автотранспортної техніки, яка задіяна для перевезення лісопродукції.

Державній екологічній інспекції в області доручено забезпечити своєчасне нарахування збитків, завданих державі в результаті порушення природоохоронного законодавства, поінформували у прес-службі ОДА.

Вибір читачів за тиждень

Відео