Громада Тернопілля не має претензій до нового прокурора. Поки що

Дві галицькі області цього тижня дістали нових прокурорів: на Івано-Франківщині різко замінено попередника, а на Тернопіллі відбулось давно очікуване призначення на вакантне місце. Івано-франківська громада просто збунтувалася, але насилу таки дала новопризначеному 100 днів на «проявити себе». На Тернопільщині призначення сприйняли спокійно.

Три місяці крісло обласного прокурора Тернопілля залишалося порожнім — наказ про звільнення Юрія Гулкевича, який працював на цій посаді протягом року, з'явився ще 31 березня.

Цей «старий» прокурор був особою злегка одіозною: шлейф незаконної діяльності та корумпованості тягнувся за ним ще з попередньої посади керівника Бучацької районної прокуратури. Там його начебто «тримав» голова РДА, «реґіонал» Василь Савка, а на посаду обласного прокурора протягнув колишній однокурсник — тодішній генпрокурор, «свободівець» Олег Махніцький.

Навесні цього року проти Гулкевича в кріслі прокурора остаточно збунтувалися громадські активісти-автомайданівці — вимагали для нього відставки за бездіяльність у розслідуванні злочинів місцевої влади режиму Януковича. Але вирішальну роль у звільненні Гулкевича відіграв депутат Дмитро Шлемко, який в офіційному зверненні до генпрокурора Шокіна надав докази про співпрацю Гулкевича з режимом Януковича та виконання злочинних наказів.

Був Гулкевич, став Мартинюк

З призначенням нового прокурора Тернопілля зволікали аж дотепер. Вибір зупинився на Олександрові Мартинюку родом з Хмельниччини, пише zbruc.eu.

«Я маю кілька ключових завдань у своїй роботі: протидія сепаратизму, боротьба з масовим ухилянням від мобілізації, подолання корупції та координувати діяльність усіх правоохоронних органів Тернопільщини (як відомо, відповідно до вимог нового законодавства, на Тернопільщині замість районних буде створено чотири місцеві прокуратури) і поставити крапку в процесі перевірки й розслідування правопорушень що під час Революції гідності», — перше, що розповів про свої плани новопризначений.

Частина перелічених завдань перегукується з напрямками роботи Тернопільської облдержадміністрації, яка, як видається, задоволена призначенням. Очільник ТОДА Степан Барна під час відрекомендування Мартинюка зауважив: «Зараз ми, спокійно дивлячись один одному у вічі, можемо говорити, що жодна посада в Тернопільській області не продається. Відтак у нас вже сформувався повний склад керівників, які здатні нести відповідальність за ситуацію в області».

Не має наразі претензій до новопризначеного і громада Тернопілля, принаймні досі ніхто з активістів не сказав жодного слова проти.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео