У Зарваниці за мир будуть молитися прочани з усіх куточків України

Всеукраїнську та Молодіжну прощі до Марійського духовного центру «Зарваниця» проведуть 18-19 липня. Йти пішки або добиратися власним авто чи організованими групами в автобусах пропонують вірянами усіх конфесій. Адже лейтмотивом цього річного багатотисячного релігійного дійства буде спільна молитва за мир в Україні.

Окрім того, прощу цього року присвятили 150-річчю митрополита Андрея Шептицького. Адже в Українській греко-католицькій церкві вважають, що постать нашого земляка заслуговує більшої уваги, а його спадок – вивчення. Оскільки подія буде дійсно значимою, на прощі чекають не лише прочан із різних куточків України та багатьох країн світу, а й главу Української греко-католицької церкви патріарха Святослава Шевчука.

Маленьких діток на ходу батькам брати не радять

Скласти прощу до Марійського духовного центру українців закликав особисто архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Української греко-католицької церкви Василій Семенюк.

– Звертаюся із проханням принести цю жертву, аби через неї отримати благословення Боже для нашого багатостраждального українського народу. Прошу кожного в цьому році пожертвувати свою пішу прощу до Зарваниці для настання миру в Україні, – говорить кир Василій Семенюк. – Нехай вас не злякають невигоди, що можуть спіткати під час цієї прощі. Адже багато українських воїнів, які боронять наш спокій, часто знаходяться у чистому полі, під відкритим небом, у сирості і на морозі. Попри це, вони розуміють, що мусять там бути. Тому жертвуймо наші невигоди, злучаючись із ними у духовний спосіб.

Речі паломників традиційно везтимуть транспортом

Колона буде йти два дні групами по 30-32 людей. Дуже маленьких діток брати із собою батькам не радять, адже в дорозі багато небезпек. На завершення першого дня пішої ходи літургію для паломників у Струсові відслужить єпископ-помічник Теодор Мартинюк.

– Прочанам треба мати молитовники, вервички, зручне взуття, навіть тапки, аби за потреби перевзутися, а також дощовик, каремат, намет на двох-трьох осіб, - розповідає голова архиєпархіальної комісії у справах молоді отець Орест Павліський. - У п'ятницю прочан звільнять від посту, тому, наприклад, канапки із м'ясом їсти можна. Але набирати багато харчів не варто, бо вони зіпсуються. Дорогою паломники двічі зупинятимуться для перекусу. У парафіях, що розташовані на шляху, готуватимуть канапки і чай, а в таборі усіх забезпечать гарячою їжею - на вечерю і на сніданок.

На прощі будуть і православні, і римо-католики

Уздовж маршруту, за його словами, створять тимчасові пункти допомоги паломникам.  Там чергуватимуть медики. Йтимуть лікарі і в колоні, однак Орест Павліський попросив вірян, які мають хронічні недуги, взяти із собою ліки, які вони приймають постійно.

- Із прочанами йтимуть священики, тому дорогою всі охочі зможуть сповідатися, - додав отець. – І тоді у Зарваниці уже не треба буде шукати отця, адже людей буде багато і, вочевидь, шикуватимуть черги до сповіді…

На прощі будуть не тільки греко-католики, а й православні і римо-католики із кількох країн Європи, США і Канади. Разом із галичанами молитися за мир також будуть українці із Харкова, Донецька, Одеси, Сум, Миколаєва, Чернігова, Києва та інших міст. Оскільки молодіжна проща до Марійського центру «Зарваниця» відбудеться одночасно із Всеукраїнською, то організатори продумали окрему програму для молоді. Основна її подія – зустріч із Главою Української греко-католицької церкви Святославом Шевчуком на площі біля парафіяльного храму. Пройде вона 18 липня о 16 годині. Опівночі на Співочому полі у селі для молоді влаштують духовно-патріотичне дійство під девізом «Ненависть – не є християнське почуття…».

- Зважаючи на те, в який час ми нині живемо, програма буде духовно-мистецькою, - каже один із організаторів - брат Роман Демуш. – У концерті візьмуть участь гурт «Елегія», тріо «Глорія». Патріотичні пісні виконають наші земляки - тріо «Тріода», а також гурт із Донецька під керівництвом Ольги Акулової.

Освятять каплицю-пам’ятник на честь Героїв «Небесної сотні»

У Марійському духовному центрі «Зарваниця», поруч із Хресною дорогою, нині активно добудовують каплицю-пам’ятник на честь Героїв «Небесної сотні» і воїнів, які загинули під час АТО. Святиню, в якій використали досягнення новітніх технологій, планує освятити патріарх Святослав Шевчук.

Ми хотіли, щоб меморіал був інформативним. Там буде екран, на якому можна буде побачити фото Героя, прочитати його біографію, - розповідає декан Тернопільський, отець Віталій Козак. – Усі, хто приходитиме туди помолитися, відразу отримають інформацію. До того ж, є багато таких вояків, які пропали без вісті, тож ми сподіваємося, що каплиця-пам’ятник стане їх символічною могилою.

До слова, під час прощі патріарх Святослав також очолить панахиду за Героїв «Небесної сотні», усіх воїнів і невинно вбитих, які віддали своє життя за Україну. Проведуть її біля меморіалу, що поруч із Собором Матері Божої Зарваницької.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора.

Довідка. Щоб долучитися до пішої прощі, яка 17 липня о 8 годині вирушить від Архикатедрального собору у Зарваницю, вірян просять завчасно телефонувати за номерами: 096-666-74-77, 068-246-73-55. Усіх, хто йтиме пішки, запрошують на Літургію, що розпочнеться о 7 годині. Йтимуть паломники через Струсів. Там облаштують наметове містечко для нічлігу. Усі речі будуть під охороною. Вкладка з кожного паломника – 40 грн. Але пожертву робитиме тільки той, хто має таку можливість. Для тих, хто не зможе пройти шлях на Теребовлянщину пішки, організують автобуси. Рушатимуть такі групи як із Тернополя, від окремих парафій, так і з райцентрів.

Вибір читачів за тиждень

Відео