Побратимів навчать закривати психологічні травми «в коробочку»

Воїнів АТО з Тернопілля запрошують долучитися до тренінгу «Побратими» (проект Wounted Warraor Ukraine), який допоможе подолати духовно-психологічні травми після перебування в зоні бойових дій. Унікальність навчань у тому, що допомогу надаватимуть не психологи чи психотерапевти, а безпосередньо самі бійці, які також наразились на ці проблеми й змогли їх подолати.

З війни людина ніколи не повертається такою, якою була раніше. В Україні проблема духовно-психологічної допомоги ветеранам актуальна, як ніколи. Бійці повертаються додому і стикаються з масою проблем - неприйняття суспільством, біль від втрати побратимів, нерозуміння з боку рідних тощо. Залишившись з купою душевних переживань сам на сам, вони не звертаються до кабінетних психологів, бо впевнені, що ті їх ніколи не зрозуміють. Як наслідок, -  втрата сну, апатія, розлучення, алкоголізм чи навіть суїцид.

Допомогти бійцям звикнути до мирного життя вирішили в рамках тренінгу «Побратими». Унікальність його в тому, що допомогу надаватимуть не психологи чи психотерапевти, а інструктори, які також побували в зоні АТО і відчули усі духовно-психологічні травми на собі. Аналогічний проект був проведений лише в Данії 2 роки тому, а тепер його випробують і тернопільські бійці.

В організаціє вже є 18 інструкторів, серед яких - Андрій Шараскін (Богема), Валерій Чоботар (Гатило), боєць «Айдару» Тарас Ковалик, психолог і офіцер Катерина Мельник, громадський активіст і учасник АТО Володимир Малишевський, військовий капелан о. Микола Квич, психотерапевт Олег Гуковський.

- Кожен боєць сам собі лікар, - каже інструктор з Криму Катерина Мельник. – Потрібно усвідомити і змиритися, що слід від АТО - на все життя. Війна ще триває, тому часу оговтуватись і відпочивати на Мальдівах в нас нема. Особисто я просто закриваю усі свої психологічні травми «в коробочку», навчатиму це робити і інших. І можливо, коли закінчиться війна, буде можливість розібрати по детальках усе пережите.

Інструктор Володимир Малишевський сам ще не вилікував усі душевні рани, адже чоловік і далі воює в зоні АТО, проте вже допомагає іншим бійцям.

- У всіх бійців є ідентифікація «свій-чужий», - каже Володимир. - Раніше я також скептично ставився до всіх тренінгів, адже ніколи раніше не вилазив далі свого кабінету. Тепер можу зрозуміти те пекло, яке бійці щодня переживають на війні. Один одного зрозуміти можуть лише побратими. І дуже принизливо, коли люди шарахаються від військових, бо нібито ми можемо бути неадекватними. А нас потрібно просто прийняти такими, якими ми є. Лікувати потрібно не лише бійців, а й суспільство у цілому.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео