Безкоштовні путівки у табори на Тернопіллі отримає лише один відсоток дітей-пільговиків

Ось-ось літо «перевалить» за екватор. Хтось уже встиг відпочити, а в когось відпустка – попереду. Натомість батьків турбує традиційне запитання: «Куди подіти і чим зайняти дітей?».

Відправити малечу у село мають змогу не всі, а сімейний відпочинок на морі чи у горах суттєво подорожчав. Як провести решту літа з користю? Шукати відповідь на це питання «Терену» допомагав начальник відділу управління у справах сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний.

Три табори не відкрилися через брак дітей і грошей

- Скільки ж літніх дитячих таборів діє цього року в нашій області?

- У нас є стаціонарні заміські табори і мовні. Із 12 стаціонарних заміських закладів цього року три не відкрилися через брак дітей і фінансування. Це «Гайдарівець» у Шумському районі, «Зорепад» у Струсові Теребовлянського і «Веселка» у Колодіївці Підволочиського району. «Зорепад» є найновішим табором у нашому краї, його здали експлуатацію у 1985 р., проте власники останнім часом не робили ремонтів і цього року вирішили дітей не приймати.

- Чи є різниця між комунальними і приватними закладами?

- Лише два із 12 закладів перебувають нині у комунальній власності: «Лісова казка» у Борщівці Лановецького району і «Ромашка» у Ниркові Заліщицького. Особливої різниці між таборами немає. Капітальні ремонти проводять як у приватних, так і в комунальних. Наприклад, у Ниркові щороку роблять капітальний ремонт в одному зі спальних корпусів, лагодять харчоблок. Власники постійно вкладають кошти у ремонти таборів «Лісовий» у Скоморохах Бучацького району, «Збруч» у Скалі-Подільській Борщівського району, «Лісова пісня» у Борщові.

Цього року побудували чи купили басейни у таборах «Промінь» у Долині Теребовлянського району і «Лісовий дзвіночок» у Скоморохах Бучацького району.

У серпні планують відновити роботу мовних таборів

- А чи стежите ви саме за якістю відпочинку малечі?

- Звісно, ми все контролюємо. Є робоча група з працівників СЕС, управління ДСНС, представників управління сім’ї та молоді ОДА і обласних департаментів освіти і науки та охорони здоров’я. Стежимо за оздоровчим і виховним процесом у всіх без винятку таборах. Адже у закладі мають дотримувати і санітарно-гігієнічних вимог, і вимог пожежної безпеки. Усі дитячі заклади цього року цілодобово охороняють працівники міліції.

- Знаю, що в області працювали 104 мовні літні табори. Крім того, відпочинок дітям пропонували деякі патріотичні організації, наприклад, «Пласт» і «Тризуб».

- Мовні табори – це нововведення. Міністерство освіти і науки ініціювало їх створення по всій Україні. Англійської, французької та іспанської мов дітей навчають студенти-волонтери, які незабаром отримають дипломи вчителів іноземних мов. Крім того, долучають волонтерів з-за кордону, які хочуть навчати наших дітей. Мовні табори діяли у червні у школах та інтернатах краю. Пропонуємо, щоб вони у серпні, перед початком навчального року, відновили роботу.

Щодо патріотичних таборів. Такий відпочинок у наметах на Тернопіллі громадські організації проводять щороку. Здебільшого це робить «Пласт». Крім них, вишкільні табори організовує Молодіжний Націоналістичний Конгрес (МНК), Спілка Української Молоді (СУМ) і «Тризуб». Цього року наш департамент провів конкурс між молодіжними громадськими організаціями. Саме «Тризуб» його і виграв, ініціювавши свої вишкільні табори. Тому цей проект ми частково фінансуємо із обласного бюджету. Гарантуємо і відповідний контроль за роботою таких таборів.

«Зможемо безкоштовно оздоровити лише 1300 дітей»

- Окрім звичайних закладів, на Тернопіллі є ще й санаторії. Розкажіть про спеціалізацію цих закладів і хто туди може потрапити?

- На території краю діють шість санаторіїв. Чотири із них – у комунальній власності обласної ради, решта – приватні. У кожному закладі своя специфіка щодо лікування. Є такі санаторії, що спеціалізуються на допомозі дітям із ДЦП чи тим, які постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС. В іншому закладі лікують органи дихання. У нас також є дуже хороший офтальмологічний санаторій «Барвінок» у Зборівському районі.

Більше про це батькам розкажуть у департаменті охорони ОДА чи у відповідних районних структурних підрозділах. Дітям для спрямування у санаторій потрібна медична довідка. За порадою варто звернутися до лікаря чи у поліклініку.

- Скільки загалом дітей вдасться оздоровити цього року? Скільки грошей на це передбачили у бюджеті області?

- Цьогоріч суттєво зменшили фінансування оздоровчої кампанії. Тож за кошти із бюджету ми зможемо оздоровити майже 1300 дітей. Це мізер, якщо брати до уваги, що на Тернопіллі до пільгових категорій належать 70 тисяч дітей. Батьки решти школярів мусять викласти за добу перебування дітей в оздоровчих таборах краю від 120 до 170 грн. Щонайменше 65-70 грн. на день із цієї суми власники таборів витрачатимуть на харчування. Воно п’ятиразове. Тричі на день діти їстимуть гаряче. Двічі їм даватимуть якусь булочку, йогурт, фрукти чи ягоди. Меню затверджують завчасно, за його виконанням стежать.

Минулого року лише через Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності виділяли 8 млн 149 тис. грн. І за ці кошти в таборах ми змогли оздоровити майже 3 тис. 800 дітей. Цього ж року з Фонду батькам по всій Україні не компенсують жодної копійки. Однак якщо вони купуватимуть путівку у таборі самі, то можуть обумовити з керівництвом кількість днів, протягом яких оздоровлюватимуть їхню дитину. Хоча оптимальний термін відпочинку, звісно, 21 день.

«Багато можливостей втратили через анексію Криму»

- Чи відправлятимуть цього року дітей з Тернопільщини у табори на морі чи у горах?

- За кошти із державного бюджету ми можемо направляти дітей в Одесу, табір «Молода гвардія». Однак на зміну нам виділяють не більше 30 путівок. Виходить по одній-півтори путівки на кожен район. Решта дітей на такі курорти можуть потрапити лише за кошти батьків чи спонсорів.

До речі, дуже багато можливостей для оздоровлення наші діти втратили через анексію Криму. Раніше щороку у Міжнародний дитячий центр «Артек» ми могли відправити не менше 600 школярів. Табір функціонував протягом року. Було 12-13 змін. Крім того, ми тепер не можемо направляти дітей в оздоровчий заклад «Зоряний берег» поблизу Севастополя.

- За обласною цільовою соціальною програмою оздоровлення та відпочинку дітей, передбачені кошти на відпочинок і оздоровлення дітей-переселенців із Донеччини та Луганщини, Криму, а також - дітей учасників АТО… 

- Так, для них дійсно передбачили безкоштовні путівки. Батьки можуть звертатися до нас, писати заяви. Потрібен також документ, що засвідчує, що дитина належить до цієї пільгової категорії. Як тільки у наших структурних підрозділах отримуватимуть путівки в табори, то повідомлятимуть батьків.

- Хто ще має право на безкоштовні путівки?

- Окрім дітей учасників бойових дій, які брали участь в АТО; дітей, які постраждали від надзвичайних ситуацій у Донецькій, Луганській областях, АР Крим, Севастополі і тимчасово проживають у Тернопільській області, право на безкоштовні путівки мають діти таких категорій: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди; діти з багатодітних і малозабезпечених сімей; діти, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС; діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; діти, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків; діти, що перебувають на диспансерному обліку; талановиті і обдаровані діти – переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання... Однак через брак фінансів безкоштовний відпочинок ми зможемо забезпечити не всім. Для отримання путівки раджу батькам звернутися до структурних підрозділів сім’ї, молоді і спорту районних державних адміністрацій чи міських рад. Можливо, саме вам пощастить.

КОМЕНТАР

Петро Тихович, начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Управління Міністерства внутрішніх справ у Тернопільській області:

- Проблеми починаються тоді, коли батьки втрачають контроль над своїми дітьми. Тоді молодь дійсно стає суб’єктом або й об’єктом протизаконних посягань чи порушень. І такі факти у нас є. Однозначно, батькам не варто залишати дитину без нагляду. Слід пошукати для неї заняття. Так, при багатьох навчальних закладах діють пришкільні табори, мовні табори. Багато заходів, навчань проводять влітку при церквах. Відпочинок дітей організовують і різні патріотичні організації. Батькам варто використовувати будь-які можливості. Дитина в цей час не буде сама, спілкуватиметься зі своїми однолітками. На дурню у неї часу тоді не буде…

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

На фото - 155 дітей з області відправили 5 липня у табір "Збруч" у Скалі-Подільській. Це друга група дітей-пільговиків, яку організовано відправили на відпочинок.

Вибір читачів за тиждень

Відео