Велелюдна процесія пройде Тернополем, згадуючи Андрея Шептицького

Молитовну ходу під назвою «Стації митрополита Андрея» проведуть у Тернополі 26 липня. Велелюдна процесія о 12 годині рушить від Архикатедри до набережної Тернопільського ставу.  

На час ходи у центральній частині міста рух транспорту буде ускладнений, тож водіям варто про це пам’ятати і врахувати при виборі маршруту.

Нагадаємо, цьогоріч в Україні відзначають тисячоліття із дня Успіння батька хрещення Русі-України та українських князів Бориса і Гліба – святого рівноапостольного князя Володимира Великого. Він відійшов у вічність 15 липня 1015 року. В УГКЦ вирішили об’єднати цю подію зі святкуванням 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького і відзначити її у неділю, аби долучитися могли якомога більше вірян.

«Відзначення свята святого Володимира стає із кожним роком усе урочистішим. Власне, його вже давно треба було підняти до нового формату. Адже із цим святим пов’язане хрещення Русі, християнське коріння нашого народу, - каже декан Тернопільський, отець Віталій Козак. - Отже, урочиста хода 26 липня і стане головною подією свята».

Перед ходою, о 10.15, в Архикатедральному соборі УГКЦ відбудеться Свята Літургія, яку очолить архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк. Уже під час служби йтиметься про святкування 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Згодом, під час ходи, на стаціях читатимуть частини із творів патріарха.

«Генеральною темою є відновлення спадщини Андрея Шептицького – дуже великого, але так мало популяризованого, малознаного нашого земляка, - додає  отець Віталій Козак. - Ми підготували особливу програму. Перший раз відбудемо її під час ходи, а згодом запропонуємо її використати іншим містам нашої області».

До речі, після хресної ходи на березі Тернопільського ставу, біля хреста, встановленого на честь Хрещення Русі, відбудеться водосвятний молебень і відновлення обітів Святої Тайни Хрещення.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ. 

Вибір читачів за тиждень

Відео