Інсулінові проблеми Тернопілля: хворих усе більше, а ліки обіцяють

Хворих на цукровий діабет на Тернопільщині повністю забезпечать безкоштовним інсуліном, переконують чиновники. Проте в громадській організації «Асоціація діабетиків Чортківщини» стверджують, що це не єдина гостра проблема.

На додачу, кількість діабетиків в області за півроку зросла аж на 25%. Медики зареєстрували 723 нових випадки захворювання. Причому більшість хворих виявили під час медичної комісії, яку проходили військовозобов’язані.

Люди купували ліки за власний кошт

Голова громадської організації «Асоціація діабетиків Чортківщини» Роман Островський стверджує, що вже кілька місяців хворі на цукровий діабет змушені купувати ліки за власний кошт. Частині пацієнтів навіть привозили інсулін з-за кордону.

- П’ять картриджів коштують 620 грн, на місяць хворим треба 1240 грн. А це дуже значна сума, якщо брати до уваги, що більшість хворих на цукровий діабет – старші люди, - каже він. – Ще місяць, і буде біда також із дітьми…

Роман Островський

Проблема з ліками для діабетиків незабаром щезне, обіцяють у департаменті охорони здоров’я ОДА. Ще у квітні були проведені більшість тендерів. Проблема виникла лише з інсуліном, бо навесні ніхто не зголосився його постачати. Торги відбулися лише 10 липня. Уже завтра, 17 липня, із цими постачальниками укладуть угоди, і інсулін надійде в аптеки, переконує директор департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Курило.

- У квітні ми одні з перших в Україні проводили тендери з фірмами, які надають ліки для діабетиків, в тому числі, і для інсулінозалежних, - каже пан Курило. - Із 41 лота торги не відбулися лише по 14-ти, бо фірми-постачальники тоді не задекларували цін на такі препарати. Запевняю: аптеки будуть забезпечені ліками для хворих на діабет дітей і вагітних на 100%.

Ліки в аптеках можуть виявитися надто дорогими

Ліки для діабетиків – безкоштовні, їх можна буде придбати в аптеках комунальної і державної власності. До цієї новації ще не всі звикли.

- Досі пацієнт отримував ліки під час візиту до ендокринолога. Тепер ліки видаватимуть в аптеці, за рецептом лікаря. Дійсний такий рецепт лише упродовж місяця, - розповідає заступник директора департаменту Лідія Чайковська. – Аптеки повинні представити у департамент угоди і решту документів, тоді їм відшкодують кошти за видані ліки. Таким чином ми боремося із корупційними схемами в системі охорони здоров'я.

Головний терапевт області Лариса Матюк визнала: схема проста, але уникнути проблем не вдасться. Річ у тім, що в аптеці ціна препарату часто є вищою за ту максимальну, яку визначив Кабмін. Лікарю-ендокринологу доведеться виписати дешевший аналог ліків.

Завдяки мобілізації і призову виявили діабет у сотень чоловіків

- Якщо станом на 1 січня цього року діабетиків у нашій області було 4 698, то вже 1 липня ця кількість зросла до 5 411, - додає Лідія Чайковська. - Тобто за півроку кількість людей з таким діагнозом зросла на понад 700, тобто на 25%. І виявляли хворобу тоді, коли військовозобов'язані чоловіки проходили медогляди за вимогою часткової мобілізації.

У більшості жителів нашого краю немає культу здоров'я, а тому люди уникають профілактичних оглядів, вважає Володимир Курило. Так не може бути, наголосив фахівець. Закликала тернополян змінити ставлення до себе і Лідія Чайковська.

 - У наших людей немає звички щороку проходити медогляд, - розповідає вона. - Цукровий діабет – хвороба підступна. Вона протікає латентно, непомітно для пацієнта, «ховається» за іншими недугами, і виявити її самостійно за певними ознаками важко. Загальний аналіз крові і аналіз крові на вміст цукру хоча б раз на рік – це обов'язкова процедура для кожного!

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Довідка. У нашій області - майже 40 тисяч хворих на діабет. Однак інсулін потрібен лише 5, 5 тисячам жителів краю. Серед них – 227 дітей. Натомість таблетовані ліки постійно приймають понад 16 тисяч діабетиків. Аби всі пацієнти із таким діагнозом отримували ліки безкоштовно, Тернопільщині нададуть 14 мільйонів гривень субвенції.

У департаменті охорони здоров’я Тернопільської ОДА закликають про усі порушення щодо отримання препаратів, а також порушення прав пацієнтів повідомляти за номером «гарячої лінії» (0352) 25-48-76.

Вибір читачів за тиждень

Відео