Живопис нитки від кременецької майстрині (відео)

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка робіт майстра художньої вишивки з Кременця Ірини Стравінської. Вона має назву «Живопис кременецької нитки».

На виставці представлено 58 робіт різної тематики, які з’явились в результаті копіткої, наполегливої праці та самовіддачі майстрині. 

Серед улюблених тем – сакральне мистецтво, східні мотиви, вишивки-репродукції полотен відомих художників, натюрморти, портрети. Окрім цього, Ірина має чимало власних творчих розробок. 
Цікаво, що стиль виконання робіт майстринею доволі своєрідний - на одному квадратному сантиметрі її полотен міститься 110 хрестиків, а роботи в мозаїчній гармонії поєднують до 100 кольорів та відтінків. 
Роботи Ірини Стравінської неодноразово експонувались на різноманітних українських виставках. Також її роботи відомі за межами України, а саме: в Польщі, Франції, Італії, Португалії, Канаді.
Під час обговорення представлених робіт серед майстрів виникла дискусія з приводу витоків цієї техніки. В дискусії фахівці наголосили на тому, що роботи її автентичні та оригінальні, передає vk.com/typic_kremenets. Саме автентичність та неповторність стилю вишивки, за задумом організаторів, вводить нову сторінку в історію сучасного народного декоративного мистецтва України під назвою «Кременецька вишивка».

Вибір читачів за тиждень

Відео