«Допоки батьки на роботі, ми сидимо з дітками», - Лілія Проць (відео)

Лілія Проць - чемпіонка світу з паверліфтингу. Крім того, вона – відома громадська активістка, ініціювала відкриття школи для дітей "ДивоСвіт", котра успішно функціонує у Тернополі. «Терен» поспілкувався з пані Лілією про цей напрямок її діяльності.

- Пані Лілія, розкажіть, як розпочинали свою кар'єру спортсмена, адже спорт, яким ви займаєтеся, - не з легких.

- Спортом я почала займатися із першого класу, у клубі за місцем проживання. Там я записалася у шашковий клуб, спочатку були шашки, які поступово перейшли у шахи. Мене туди записала однокласниця. Спочатку виступала на міських, виступала за школу, потім і на обласних змаганнях. Першу медаль я отримала по шашках серед жінок.

- Будь-який вид спорту загартовує до життєвих негараздів?

- Так, звичайно в спорті дуже гартується людина.

- Знаємо, що ви є ініціатором створення дитячої школи "ДивоСвіт" у Тернополі. З чого виникла ідея, хто долучився і скільки дітей налічує ваша школа?

- Ідея народилася дуже давно, ще три роки тому назад. На жаль, я ходила з ідеєю, мене не підтримали у міській раді. Казали, що є проблеми з організацією, але у минулому році бізнесмен Віталій Мариновський мене підтримав у створенні школи. Як виникла ідея? Коли я була маленькою, у нас при школах були шкільні табори, у зв'язку із економічною ситуацією ці табори вже давно закриті і виникає проблема в тім, що батьки не мають куди віддати дітей, менше почали фінансувати табори, у зв'язку із зменшенням кількості дітей. Так і з'явилася ідея. Тобто допоки батьки на роботі з ранку до вечора, ми сидимо з дітками.

- Дана школа - це не тільки виховання, чи виховуєте у дітях майбутніх патріотів?

- Школа має на меті різнобічне виховання, спортивні заняття: це є різні види спорту і естафети, зараз відкрилися на острівку ЧАЙКА різного роду тренажери, ми теж туди ходимо, є у нас командне виховання і діти віком від 6 до 10, намагаємося, щоб діти меншого віку поважали старших, виховуємо командний дух, тобто кожен несе відповідальність за свою команду. Патріотичне виховання полягає у тому, що ми для солдатів писали листи, одні із перших у 2014 і надсилали їх на фронт. Окрім цього, у нас є заняття англійською мовою, дітки займаються майстер-класами, це естетичне і народознавче виховання. Зараз у нас багато заходів із бібліотеками пов'язані, а також, які пов'язані із концептуальними подіями. Ось, наприклад, на Івана Купали діти вчилися умовно перестрибувати через ватру, плести віночки, тобто культурне виховання у нас також присутнє. Наступними у нас будуть заняття, присвячені Міжнародному дню дружби і Міжнародному дню оря. До дня батька ми навчалися з дітьми робити відкритки у вигляді сорочки. Виховуємо, і на дозвілля також вистачає часу, так щоб весело і гармонійно з дітьми провести час.

Юлія ПАЛЕНИЧКА.

Фото, відео – автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео