У «Червоній калині» розпочалися ювілейні медичні школи (відео)

Сьогодні у Теребовлянському районі відкрилися студентські медичні школи, які традиційно організовує Тернопільський медичний університет. Цього року у проекту ювілей - він відбувається 10-ий раз поспіль.  

Студенти з усієї України, поляки, грузини, болгари з’їхались у навчально-оздоровчий комплекс «Червона калина» для обміну досвідом. У заході бере участь близько сотні молодих людей.

«Терен» поспілкувався з керівником відділу міжнародних зв'язків Тернопільського державного медичного університету та головою організаційного комітету міжнародних літніх студентських шкіл Наталією Лісничук. Все про єдині медичні літні школи в Україні - у відповідях.
- Які у вас враження від відкриття цьогорічної школи?
- Цьогорічні школи є ювілейними, і кожного року ми стараємось урізноманітнити програму для учасників. Це єдина в Україні, та й Європі школа у такому форматі. Ми хочемо показати красу нашої землі, наш університет, наших людей, їх гостинність, щирість та відвертість. Тому ми запланували декілька цікавих програм для учасників. Таким чином ми намагаємось показати нашу державу і наш край, наше місто. Сьогодні ввечері відбудеться вечір національного танцю. Сьогодні ввечері буде присутня виключно українська музика, історична, стародавня та сучасна. Усі учасники, які приїхали до нас з України та з-за кордону, учитимуться танцювати українські танці та співати українських пісень. Попереду - тренінги та семінари, пізнавальні поїздки, екскурсії та розваги. 
- Яким чином відбувається відбір учасників школи та як працюється з університетами з-за кордону?
- Наш університет загалом співпрацює із 35 вищими навчальними медичними закладами із 13 країн світу. Кожного року ми надсилаємо нашим партерам запрошення, що у липні, сьогодні вже як 10 років, відбуватимуться літні студентські школи, кожен університет відбирає команду студентів, які делегуються на участь у проекті. У нашому університеті запис на літні школи розпочинається у лютому. Студенти приходять у відділ міжнародних зв'язків і записуються для участі в школах. Ми зазвичай маємо конкурс, як при вступі в університет, у нас завжди є 3-4 студенти на одне місце. Ми відбираємо студентів, які володіють англійською мовою, оскільки робоча мова школи - англійська. Окрім того, ми відбираємо найбільш талановитих студентів, вони у нас дуже активні, це конкурсний відбір.
- Які можливості чекають на випускників літніх шкіл?
- Літні школи не дають нашим студентам жодних преференцій, це є інформативно-комунікативна програма, яка спрямована на те, щоб вони розвивались, оцінювали себе, могли розкритись та познайомитись із студентами з-за кордону. Для нас усі студенти однакові в університеті, і кожен з них займе своє місце відповідно до того, як він навчався, як займався науковою роботою, як він був спрямований на свою майбутню професію. 
- Знаємо що наші майбутні медики за участь сплачують 1000 грн. Скільки платять студенти-медики, які навчаються за кордоном?
- Студенти, які приїхали з-за кордону, не сплачують нічого, тому що наш університет гостинно запросив їх бути нашими гостями. Для них перебування в Червоній калині, робота в проекті, робота з тренерами абсолютно безкоштовна. 
- Яким бачите майбутнє школи?
- Ви, напевно, здивуєтесь, що, очолюючи оргкомітет впродовж 10 років, я точно відповісти не можу. Приходять студенти, збирається нова творча команда і перед кожними школами ми створюємо щось нове. Концепт шкіл, ідея шкіл, спрямування та мета шкіл збережуться назавжди, але в якій формі вони будуть зреалізовані наступного року, я не можу сказати. Як завжди буде відкриття, як завжди буде сплав та екскурсія в Тернопіль. Ми уже відвідали Почаїв, Кам’янець-Подільський, Хотин, Львів, Золочів, Олесько, Чернівці. Ми щось придумаємо на наступні роки, так, щоб було цікаво.


Оксана СЛОБОДЯН.

Фото, відео – автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео