У колекції тернополянки – понад тисяча рукотворів (відео)

Орися Смачило за професією лікар-гомеопат, але, попри свою важливу і відповідальну роботу, знаходить себе у вишиванці. «Терен» познайомився з нею у конгрес-холі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина», де виставлено її багаторічну працю – вишиванки.

Випала чудова нагода поспілкуватися з майстринею, і ми нею скористалися.

- Пані Орисю, ви вишиваєте, тчете. Скажіть, як давно цим займаєтеся?

- Ні, я не ткаля, але багато по житті вишиваю. Я лікар і тому основне моє завдання – лікувати людей, але, щоб самій себе лікувати і виглядати здоровою, бо до слабого лікаря ніхто не прийде, я лікуюся вишивкою. Тут представлено багато моїх робіт, робіт моїх дітей, на сьогодні я, звісно, не так багато вишиваю, але маю можливість колекціонувати роботи. Тобто є люди, які мають великі цінності, але не мають можливості їх показати, а я збираю вироби і маю чудову нагоду їх показати, особливо молодим людям. З цього і тішуся.

- Чи є у вас улюблена робота?

- Є, моя найулюбленіша робота - це сорочка мого сина. Мені тоді було дуже нелегко, це було практично перед захистом, а сину необхідно було у школу вишивану сорочку. Пишучи і стараючись і до того ж їздячи до Львова, адже я там навчалася, я вишивала цю сорочку. На 10 годин її треба було, а у 9:45 я прибігла у школу, і моя дитина теж була у сорочці.

- Скільки років уже займаєтеся вишиванням?

- Тут немає представлених тих дві роботи, з яких все починалося, адже почала вишивати у 7 років, і ті роботи не збереглися. Кольори першої роботи - це ланцюжок голубий і хрестиком з нитками ззаді, які залишалися не зав'язаними, і мій батько казав, що цими нитками зачасту б'ють вишивальницю по руках. А 12 липня мені минуло 60 - робіт дуже багато.

- Чи прдовжують діти вашу творчість?

- Так, мої діти це моє продовження і втілення, без них, звичайно, я б мало зробила, бо одна людина не може виконати багато. Мої діти це шанують, зберігають, колекціонують, то, що є, бережуть і також вишивають. Тут є роботи моїх дівчат, які вишивали собі весільні рушники, також сукні весільні, які вишивали цілою родиною.

- Є вироби, які продаєте?

- Ні, ні виробів не продаю, але вмію поділитися…

Детальніше дивіться у відео.

Юлія ПАЛЕНИЧКА.

Фото, відео – автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео