У деяких місцях Тернополя концентрація пилу перевищена у 3-4 рази

У Тернопільській області 80% валовикидів – викиди від автомобілів. У місті почали відновлювати електротранспортну мережу, з’явилися додаткові тролейбуси та електромобілі, які зменшать викиди газу в атмосферу. У двох місцях Тернополя уже зафіксували перевищення допустимих норм пилу та деяких речовин.

«Вчорашня, нинішня, завтрашня погода – результат забруднення атмосферного басейну. В нашій області десь до 80% валовикидів складають викиди від автотранспорту. Тобто від бензинових і дизельних двигунів. В області уже є декілька гібридів-автомобілів. Переважно їх використовують міліцейські підрозділи. Були закуплені за кошти, які виторгувала Україна по «Кіотському протоколу» від Японії. Але цього явно мало», – каже директор департаменту екології та природних ресурсів ТОДА Орест Сінгалевич.

У Тернополі почав розвиватися електротранспорт, з’явилися додаткові тролейбуси, електромобілі, а це, за словами пана Ореста, - перший крок для зменшення забруднення повітря викидами газу.

«В двох точках міста Тернополя в 3-4 рази йде перевищення допустимих норм по пилу та деяких речовинах. Якщо зберігатимуться такі тенденції насичення автомобільного ринку старими, зношеними автомобілями, які ввозяться з Заходу, то зрозуміло, що атмосферний басейн погіршуватиме свою якість у першу чергу в багатьох населених пунктах: Тернопіль, Бережани, Кременець, Чортків», – поділився Орест Сінгалевич.

Також через атмосферні викиди змінюється хімічний склад опадів та виникає парниковий ефект. Це призводить до погіршення клімату та до негативних наслідків у майбутньому, які ще важко прогнозувати.

Вченими доведено, що онкологічні та серцеві захворювання безпосередньо пов’язані з продуктами спалювання дизельного пального та бензину. Також автомобільний парк збільшується транспортом, який уже використовували на Заході Європи. Це означає, що викиди в атмосферу у таких машин значно більші.

Джерело: ternopil.te.ua/

 

Вибір читачів за тиждень

Відео