Біля Кременця відкрили єдиний в Україні офіційний парадром, але політати не вдалося

Любителі екстремального польоту відродили на Соколиній горі, що поблизу Кременця, парапланеризм. Тепер туристи з усієї України і не лише можуть подивитись на Кременеччину з висоти пташиного польоту.

Над створенням офіційного місця для здійснення тренувань і польотів на парапланах працювали рік. Вперше про ідею відкрити на горі парадром заговорили представники Асоціації Парапланеризму України влітку 2014 року.

Щоб підготувати гору для польотів, необхідно було розчистити старт, зробити майданчик для посадки, розчистити підніжжя гори, демонтувати і перенести під землю частини ліній електропередач.

На відкритті показові польоти провели парапланеристи з Рівного, Луцьку, Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Одеси.

- Приємно, що це ініціатива власне не від нас, а від місцевих аматорів, федерації парапланерного спорту та райдержадміністраціі, - написав на своїй сторінці у Фуйсбуці директор департаменту у справах сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту Тернопільської ОДА Віктор Мацикур. - Це наочний приклад, коли люди не чекають команди згори, а розвивають свій край самі, знаючи його та люблячи. Звісно, потрібна підтримка обласної влади, бо є великі питання щодо кар’єру, з якого з анульованим дозволом продовжують видобувати вапняк та пісковик. Але кременецькі і рада, і адміністрація мають спільний чіткий план наведення порядку, розпочате кримінальне провадження…

Історія парапланеризму на Кременеччині давня. Вона бере початок ще у далекому 1933 році, коли почався курс навчання, з'явились перші шкільні планери, були побудовані ангари на горі, житло для інструктора. З часом кількість літальних засобів зросла до 20-ти. Проте розвиток бази припинився у 1939 році з приходом Червоної армії. Все було знищено і забуто аж до теперішнього часу, коли традицію починають відновлювати.

Перспективи Кременецького парадрому величезні, зважаючи, що в Україні до цього часу був тільки один офіційний парадром - в окупованому Криму. Тепер на Тернопільщину з’їжджатимуться любителі екстремально політати з усієї України та з-за кордону.

До слова, вчора на Соколиній горі, під час офіційного відкриття парадрому, мали відбутися презентаційні польоти, але завадили погодні умови – через різкі пориви вітру пілоти не наважилися піднятися у небо. Ну, як кажуть, - кожне діло попервах не йде.

Юлія НІКІТІНА.

Фото з соцмереж.

Вибір читачів за тиждень

Відео