На Тернопіллі сформовано 15 нових територіальних громад

Активні громади Тернопільщини, які успішно стартували у процесі територіальної реформи в Україні, просять обласну раду якомога швидше схвалити Перспективний план формування територій громад області.

Нагадаємо, чергове засідання сесії на погоджувальній раді вирішили провести у четвер, 30 липня. Щоправда, кворум може й не зібратися. Наразі свою присутність гарантують лише 52 обранці краян, а для ухвалення рішень потрібен щонайменше 61 депутат (у повному складі облради 120 депутатів – прим.).

«Уже вийшли на певний компромісний варіант»

Тим не менше, 15 громад Тернопільщини вже виготовили всі необхідні документи, аби подати прохання на сесію: по-перше, - про погодження на створення спроможної громади, по-друге, - про оголошення виборів 25 жовтня. Про це йшлося 27 липня під час зібрання депутатів обласної ради з представниками громад області. Головував на засіданні перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський. Мета заходу - обговорити останній варіант Перспективного плану формування територій громад області і спонукати депутатів його схвалити.

- Раніше обласна рада через звернення багатьох громад наполягла, щоб запропонований ОДА Перспективний план був обговорений на місцях, аби у ньому врахували усі пропозиції від громад міст, сіл і селищ, - наголосив Сергій Тарашевський. – Нині ми вийшли на певний компромісний варіант.

Отже, Перспективний план передбачає створення 50 спроможних громад, а не 37, як у початковому варіанті. Хоча і цей варіант не остаточний. Присутні кілька разів повторювали, що реформа не завершиться за один день, ще буде чимало змін, аби вигідне усім об’єднання врешті відбулося, причому - добровільно.

- Над усіма пропозиціями працювали представники ОДА. Вони зробили власні висновки, врахували побажання громад, – додає пан Тарашевський. – Процес формування територій громад є динамічним. Проте сьогодні уже чітко сформовані 15 територіальних громад, і обласна рада зобов’язана дати їм можливість завершити цей процес. Адже вони хочуть провести вибори вже за новим законом і, відповідно, отримати з нового року ті ж преференції, що і обласний центр. Для цього на сесії насамперед потрібно ухвалити проект Перспективного плану формування територій громад Тернопільської області.

Отримають переваги міст обласного значення

Новостворені громади дійсно матимуть переваги міст обласного значення, підтвердив керівник виконавчого апарату обласної ради Ігор Дулеба. Він наголосив, що це відразу позначиться на збільшенні надходжень до бюджету, як це, скажімо, сталося із Тернополем цього року – доходи відразу зросли на 150 мільйонів гривень лише за рахунок перерозподілу податків.

- Хочу подякувати тим активним головам сільських і міських громад, які провели чималу роз’яснювальну роботу, - сказав в.о. керівника апарату Тернопільської ОДА Віктор Шумада. – Виявилося, що серед 600 голів сільських рад ми маємо таких, які дійсно дбають про свої населені пункти, щоб вони отримали ресурси для розвитку. Прохання до облради: ухвалити рішення бодай по тих 15 громадах, щоб вони вже по-новому провели вибори. Останній термін для їх оголошення – 15 серпня.

Частина гостей – а серед них були здебільшого голови центрів майбутніх спроможних громад і представники сіл і міст - наголошувала, що їм байдуже до відпусток і відпочинку депутатів. Мовляв, їх обрали, аби вони дбали про жителів області і приймали ті рішення, які громаді нині вкрай необхідні. От і нехай працюють.

Відтак Сергій Тарашевський попросив своїх колег дослухатися до думки громади і виконати свій обов’язок - прийти 30 липня на пленарне засідання 52-ї сесії, де головним питанням буде ухвалення проекту Перспективного плану формування територій громад Тернопільщини.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Довідка. Першою територіальною громадою, яка подала в ОДА усі документи і отримала позитивні висновки, стала громада Скалата Підволочиського району. Другою створили Гусятинську із адмінцентром у Гусятині. Окрім них, подали документи ще 13 громад, але погодили лише чотири. В інших районах залишилося чимало проблемних питань. Наприклад, село Вілія не хоче об’єднуватися у громаду із центром у Кременці, а Синьків не влаштовують Заліщики. Окремим центром хоче стати селище Заводське, якому наразі запропонували йти до громади Чорткова.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео