Медикам Тернопільщини боргують 8 мільйонів гривень зарплати

Народжуваність в області впала, натомість зросла кількість дітей-інвалідів. Хоча число хворих на рак людей зменшується, проте зростає кількість тих, у кого страшну недугу виявляють у запущеному стані.

Ці та інші невтішні новини повідомив заступник директора - начальник управління департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Віктор Овчарук сьогодні на засіданні колегії департаменту. На нараду керівники місцевих установ охорони здоров’я і чиновники зібралися для того, аби підбити підсумки роботи галузі у першому півріччі 2015 року. Не всі новини втішні.

«Якщо виявляємо рак, то на останній стадії»

Розпочали засідання із подяк медикам Тернопільщини за належне забезпечення допомоги прочанам під час Всеукраїнської прощі у Зарваниці. Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Курило також привітав присутніх у залі іменинників. На цьому приємні новини закінчилися. Далі йшлося про невтішні статистичні дані рівня захворюваності населення, про оптимізацію медичних закладів і брак коштів на зарплати медикам краю.

- Демографічна ситуація, що склалася в області у першому півріччі, характеризується зменшенням народжуваності на 338 дітей, та збільшенням смертності на 294 особи, порівняно з відповідним періодом минулого року, - каже Віктор Овчарук. – Позитивний приріст населення спостерігається лише у Тернополі. 

За 6 місяців в області померли аж 53 дитини до одного року життя. Торік ця цифра була меншою – 46.

- У структурі поширеності серед населення перше місце займають хвороби кровообігу, на другому – хвороби органів дихання, на третьому – органів травлення, - додав пан Овчарук. – Загальна інфекційна захворюваність серед усього населення зросла на 27,3%. І це – без носіїв грипу.

Звітує Віктор Овчарук

Прозвучали й інші неприємні цифри. Скажімо, на запущених стадіях медики виявили на 2% більше онкологічних хворих, ніж торік. Разом з тим загальна кількість хворих на рак дещо зменшилася. Менше стало у першому півріччі і тих, у кого виявили активний туберкульоз - 196 осіб (у 2014 р. - 285). Однак чи не вперше за всі останні роки туберкульоз виявили у дітей із Чортківського району.

- Це питання до ланки первинної допомоги, - констатував Володимир Курило.

Деякі препарати отримають аж у листопаді-грудні

Зважаючи на такі плачевні показники, а також те, що на Тернопільщині показник ліжко-місць у лікарняних закладах суттєво перевищує загальноукраїнський, Володимиру Курилу довелося відкрито говорити про необхідність оптимізації медичної галузі в області.

- Ми маємо це зробити самі, проаналізувавши ситуацію, - сказав він. – Чи хтось із вас хотів би, щоб його оперували у лікарні, де за півроку провели дві операції? Очевидно, що ні. То навіщо утримувати зайве? Ініціатива повинна йти від вас. Інакше ми нічого на краще не змінимо.

Він згадав, що через брак дітей і потребу економії Бережанський протитуберкульозний санаторій уже попросив зменшити кількість ліжок наполовину. Таких же раціональних кроків керівництво очікує і від інших керівників медичних установ.

- Область отримала ліків на 29,1 млн. грн., - додав Віктор Овчарук. – Деякі препарати за державними програмами через затримку із проведенням тендерів ми, на жаль, отримаємо лише у листопаді-грудні.

Принагідно згадав чиновник і про ще одну серйозну проблему Тернопільщини – заборгованість у зарплаті для лікарів. Нині уже «набігло» 8 млн. грн.

Чимало претензій до військово-медичних комісій

Згадали на засіданні і про те, що було чимало претензій до військово-медичних комісій. Володимир Курило пообіцяв, що із медиками, які встановили неправильний діагноз мобілізованому, панькатися більше не будуть. Позачергова переатестація вже очікує на кількох лікарів.

- Виявили порушення у роботі комісій під час четвертої-п’ятої хвиль мобілізації, - повідомив в.о. керівника апарату ОДА Віктор Шумада. – Загалом до роботи медиків виникло багато претензій і запитань.

Окрім того, на колегії повідомили, що на Тернопільщині шукають чотирьох хірургів і чотирьох терапевтів, охочих поїхати у зону АТО. Адже там для допомоги військовим і місцевому населенню не вистачає медиків.

До слова, Віктор Шумада «підсолодив» розмову, адже згадав про те, що на Тернопільщині не лише оптимізовуватимуть (читай – закриватимуть, скорочуватимуть) мережу медичних закладів. Мовляв, на ті заклади, які дійсно потрібні людям, держава кошти виділяти готова. Так, за програмами Міністерства регіональної політики і будівництва, 20 млн. грн. отримає тернопільська Університетська лікарня. Натомість 8 млн. грн. пообіцяли виділити на ремонт і облаштування інфекційної лікарні. Окрім того, добудувати планують два приміщення у районах.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео