Лемки сьогодні - це модно

На "Дзвонах Лемківщини", які тривають в урочищі Бичова біля Монастириська, можна зустріти багато відомих і цікавих особистостей. Серед них є й український музикант, акордеоніст, один із лідерів фольк-рок гурту "Kozak-System", лемко Іван Леньо.

"Kozak-System" - цікава музична формація, котра давно мислить по-європейськи: у артистів - власне обличчя, живий український фольк. Іван Леньо розповів, що раніше гурт брав участь у лемківській ватрі у польській Гдині. До речі, на одному із польських фестивалів хлопці зіграли свою інтерпретацію "Різнобарвних ярмарків" в українському перекладі Сергія Жадана. Після виступу до них передзвонив менеджер відомої польської співачки Марилі Родович. Тепер українці і поляки співпрацють. 

Лемківський родовід Леньо по материній лінії тягнеться із знаменитого польського села Криниці. Коли Іван був малим, його дуже дивувала своєрідна лемківська мова, але бабуся Іванка час від часу пояснювала і нагадувала, хто вони і звідкіля. 

- Мені подобається, коли роблять акцент на етносі, - каже Іван. - Це нас збагачує, робить толерантними. Лемки сьогодні - це вже модно. Мені телефонували знайомі з центральної України і казали, що бачили бігборди з інформацією про  фестиваль.

Іван Леньо з сім'єю їздив колись до Криниці. Були вони біля родинного будинку, але... там зараз живуть інші люди. Втім, час злетів швидко, і для його бабусі Монастириськ так само став рідним. 

На думку музиканта, всім сучасникам треба докладати максимум зусиль, аби ніде й ніколи більше не повторились жахіття депортацій.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео